Smart teknik ska skydda flyktingbarn

2016-01-22 15:46  

För att undvika brandattentat har Perstorps kommun valt att installera smarta kameror vid ett flyktingboende för ensamkommande barn.

Bevakningssystemet har levererats av det svenska företaget Mindmancer, som har avknoppats ur forskning på Chalmers. Kameror har satts upp runt byggnaden och om en människa rör sig utanför går ett larm till SOS Alarm.

Mjukvaran i systemet kan avgöra om det är en människa eller rådjur som rör sig i omgivningen och slår endast larm om det rör sig om människor. På så sätt undviks onödiga fellarm.

Systemet kan också detektera eldflammor och slå larm om en plötslig brand utbryter.

– Det är det typiska scenariot om någon kastar en Molotov-cocktail. Även om asylboendet är bebott kan det hända att det inte hörs inifrån, säger Johnny Berlic, vd på Mindmancer.

När larmet går gör SOS Alarm en bedömning av händelsen och vidtar åtgärder, till exempel genom att skicka väktare.

Systemet kan också programmeras så att vissa zoner bevakas på olika sätt. Området utanför ytterdörren kan till exempel ställas in så att larmet inte går om en människa bara passerar.

I Finland har Röda korset installerat Mindmancers bevakningssystem på sina asylboenden. Men i Sverige är det hittills bara Perstorps kommun som har valt systemet till flyktingboenden.

– Det är väldigt, väldigt lite med tanke på hur många brandattentat det har varit. Många väljer att ta in väktare istället, det är rätt otroligt faktiskt, tycker Johnny Berlic.

Även Mindmancers system kräver väktare, men tanken är att varje väktare ska kunna bevaka fler objekt och användas mer effektivt om de dirigeras till rätt plats när de behövs.

Kjell Hedenström, samhällsbyggnadschef i Perstorps kommun, kommer från kärnkraftsbranschen och är van att arbeta med intelligenta system. Han tyckte därför att det var naturligt att använda ett smart bevakningssystem för att skydda flyktingbarnen.

– Sedan gjorde vi bedömningen att det fanns pengar att spara. I stället för utökad rondering av vakter på grund av pyromanerna tror vi att tekniken kan göra jobbet. Det här systemet förefaller effektivare, säger han.

Tanken är att det nya bevakningssystemet i Perstorps kommun ska utvärderas. Om resultatet faller väl ut har kommunen funderingar på att byta ut traditionella övervakningskameror på skolor och pendlarstationen mot ett smartare system.

– På en skola kanske man kan tillkalla uppmärksamhet hos skolpersonal eller fältassistent så att de kan ingripa innan något händer, och kanske göra något positivt, se till att det blir aktiviteter till exempel, i stället för att vakter ska jaga skolbarn, säger Kjell Hedenström.

I Perstorps kommun har ett flyktingboende i Oderljunga tidigare utsatts för ett brandattentat. Boendet var dock vid tillfället tomt, så ingen människa kom till skada.

   

  

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt