Smart låda förutser strömavbrott

2014-10-20 05:30  

Genom att analysera minsta störning i elnätet kan strömavbrott undvikas. Elbolaget Eon tar hjälp av ny svensk teknik för att göra näten smartare.

Fukt som tränger in i en markkabel eller träd som växer mot en luftledning. Problem som kan leda till strömavbrott. Men avbrotten kommer inte som en blixt från klar himmel. Ofta föregås de av störningar i elnätet.

Det utnyttjar D Laboratory i Lund. Företaget har utvecklat en patenterad utrustning som mäter och analyserar minsta störning och som skickar ut en varning om det finns risk för avbrott.

– Du kan koppla tjänsten till mobilen, så du alltid har koll på elnätets status, säger Fredrik Akke, försäljningschef och en av grundarna.

Två elbolag har hittills köpt utrustningen. Kraftringen i Lund är det ena. Det andra är Eon som även deltagit i utvecklingen.

– När vi fått en varning hinner vår driftavdelning avhjälpa felet eller koppla om nätet innan våra kunder märker något, säger Peter Hjalmar, chef för operativ drift på Eon Elnät Sverige.

Eon har installerat D Labs utrustning på tio transformatorstationer. Den består av en industri-pc kopplad till sensorer för ström och spänning.

Snabbväxande träd som är på väg att växa in i en kraftledning är ett exempel på fel som kunnat åtgärdas i tid.

– När grenarna börjar blåsa på nätet leder det till små knäppningar. Tidigare kunde vi inte se detta men nu får vi automatiskt ett mejl och hinner åka ut och röja, säger Peter Hjalmar.

I takt med ett varmare klimat blir träd ett vanligare problem.

– Växtsäsongen blir allt längre. Tidigare var den från april till september men numera sträcker den sig från mars till oktober, säger Peter Hjalmar.

Utvecklingen av den nya mätutrustningen startade 2007 som en följd av stormen Gudrun. Projektet drevs vid Lunds tekniska högskola med pengar från Eon. Företaget grundades 2010 och de första skarpa testerna gjordes 2011.

Programvaran kan uppdateras med nya funktioner. En som D Lab jobbar på är att inte bara säga i vilken del av nätet som störningarna sker, utan också var på den drabbade ledningen.

D Laboratory

Gör: Utrustning för smarta elnät.

Grundat: 2010.

Ort: Lund.

Omsättning 2013: 3,7 miljoner.

Anställda: 5.

Huvudägare: Grundarna och anställda.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer