Startup

Slimmat paket fyllt med ljudkraft

Actiwave har fått en rivstart med sina nätta högtalare, som låter som bjässar. - Det här kan bli nästa stora ljudrevolution, säger vd Pär Gunnars Risberg.

Publicerad

<p>Att platta designhögtalare kan låta så maffigt förvånade Ny Teknik vid en provlyssning i höstas. Högtalarexperter världen över har också blivit imponerade. Nu utvärderar distributörer i mer än 20 länder Opalum, som det nya högtalarmärket heter. </p> <p>- I sommar ska de första högtalarna finnas i butik, säger Pär Gunnars Risberg.</p> <p>Actiwave använder flera knep för att få högtalarna att låta större. Bland annat avancerade algoritmer som kompenserar brister i ljudsignalen och smart styrning av upp till 48 högtalarelement. </p> <p>Målet är inte att skapa det perfekta ljudet och målgruppen är inte hifi-fantasterna.</p> <p>- Vi siktar på alla som vill ha snygga vardagsrum med platta, små högtalare, men som ändå vill ha riktigt bra ljud, säger Pär Gunnars Risberg.</p> <p>Att slå sig in på musikmarknaden är tufft för en ny uppstickare. </p> <p>Företaget har draghjälp av två personer i styrelsen som tidigare haft ledande befattningar på danska högtalarföretaget Jamo och amerikanska Klipsch Group.</p> <p>Men Actiwave ser en ännu större potential på sikt. Målet är att licensiera tekniken till tillverkare av konsumentprylar. Allt från laptops och tv-apparater till läsplattor och mobiltelefoner.</p> <p>- Vi möter ett enormt intresse av jättarna i branschen och jag fick på kort varsel träffa flera höga toppchefer på några av de största bolagen i Silicon Valley i början av året, säger Pär Gunnars Risberg och fortsätter: </p> <p>- De bekräftade att ljud är ett stort problem som alla kämpar med nu. Det här kan bli nästa stora ljud-revolution.</p> <p>Men först ska Opalumhögtalarna bevisa tekniken. Årets utmaning är att öka produktionen i fabriken i Kina, utan att göra avkall på kvaliteten. </p>

Hela listan med Sveriges 33 hetaste teknikbolag 2011:

Läs mer: Accumulate

Actiwave: Slimmat paket fyllt med ljudkraft

Läs mer: Bambuser

 

Läs mer: C3 Technologies

Läs mer: Coresonic

Läs mer: Glo

 

Läs mer: Keybroker

Läs mer: Lumenradio

Läs mer: Malvacom

Läs mer: Mantex

Läs mer: Mindmancer

Läs mer: Mosync

Läs mer: Nanologica

Läs mer: Nexam Chemical

Läs mer: Promimic

 

Läs mer: Redsense Medical

Läs mer: Rolling Optics

 

Läs mer: Spotify

Läs mer: Synthetic MR

Läs mer: Xbrane Bioscience

Läs mer: Yubico

Actiwaves tre knep

Gör: Bra ljud i platt design.

Ort: Linköping.

Startår: 2007.

Antal anställda: 6.

Omsättning 2010: 0,1 miljoner.

Riskkapital: 4,4 miljoner.

Huvudägare: Grundaren, Innovationsbron, Welb Invest.

1. Ljudet mäts upp i labb och analyseras. Sedan anpassas ljudsignalen så att bristerna kompenseras. En ljudalgoritm från Linköpings universitet kombineras med ljudforskning.

2. Högtalarna har upp till 48 element, som styrs med en patenterad metod för att få jämn spridning av frekvenser och effekt. Baselementen sitter ytterst och har extra lång slaglängd.

3. Den digitala ljudsignalen och strömmen sänds i samma högtalarkabel med en patenterad lösning, vilket ger brusfri överföring.