Opinion

"Släng nya avgiften på minne i papperskorgen"

DEBATT. Inte nog med att upphovsrättsindustrin har fått polisbefogenheter, nu får de även rätt att beskatta tekniska prylar för att de kan användas till laglig kopiering. Det är som om bilbranschens intresseorganisation, BIL Sweden, skulle ta ut en extra avgift på tågbiljetten för att resenären valde bort bilen, skriver Gustav Nipe, Ung Pirat.

Häromdagen bestämde en skiljenämnd att svenskarna ska tvingas betala Per Gessle för att få lov att säkerhetskopiera sina egna semesterbilder. Upphovsrättsmaffians indrivningsgren, Copyswede, gavs då rätt att tvångsbeskatta alla som köper externa lagringsmedium.

Skiljenämnden slår fast att externa hårddiskar och USB-minnen är ”särskilt ägnade” för laglig privatkopiering av upphovsrättsskyddat material. Från och med årsskiftet måste därför alla hårdvaruförsäljare i Sverige betala en privatkopieringsavgift till Copyswede varje gång de säljer en extern hårddisk eller ett USB-minne. För hårddisken blir avgiften 80 kronor och för USB-minnen landar avgiften på en krona per gigabyte.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här