Skydda dina hemliga bilder effektivare

2014-09-16 05:30  
Jennifer Lawrence var en av de amerikanska kändisarna som fick sina Icloud-konton hackade. Apple har en udda lösning på sin höjda lösenordssäkerhet. Foto: Matt Sayles/AP/TT

Ge dina viktiga molnkonton lite extra omtanke. Ny Teknik ger dig två råd på vägen till förbättrad lösenordshygien: det som kallas tvåfaktorsautentisering i kombination med ett program som hanterar dina lösenord hjälper dig att skruva upp säkerheten ett par snäpp.

Ska du göra bankärenden räcker det inte med ett vanligt lösenord. Du behöver också mata in en engångskod från bankdosan eller på annat sätt komplettera ditt lösenord. Anledningen är att ett användarnamn och lösenord lätt kan komma på drift, men att det är svårare för någon att dessutom komma över din bankdosa.

Tekniken har fått namnet tvåfaktorsautentisering, ofta förkortat 2FA. Lösenordet är ena ”faktorn”, engångskoden från bankdosan den andra.

I takt med att vi använder molnet till att lagra alltmer känsliga uppgifter har flera av nätjättarna fått upp ögonen för 2FA. Det extra skyddet går bland annat att aktivera hos företag som Facebook, Google, Microsoft, Dropbox och Twitter.

Det exakta utförandet skiljer sig åt mellan de olika tjänsterna, men grundprincipen är densamma. Det är användarens mobiltelefon som fungerar som faktor nummer två.

Hos Google installeras en app, Google Authenticator, som löpande genererar nya engångskoder. Så som appen är konstruerad kan också andra tjänster utnyttja engångskoderna som skapas i den. Det finns till exempel svenska webbhotell som skyddar kundernas administrationsverktyg på det sättet, och faktiskt har även Microsoft valt att bygga sin lösning på Googles app. De övriga tjänsterna har egna appar eller skickar koder via sms.

Tvyärr är listan över tjänster med stöd för tvåfaktorsautentisering fortfarande kort. För alla andra tjänster är råden om lösenord extra viktiga att följa: Välj långa lösenord och återanvänd dem inte på flera ställen.

Den praktiska lösningen på det rådet är att skaffa ett program där lösenorden får ligga inlåsta. I det virtuella kassaskåpet förvarar du de långa och unika lösenorden till alla dina användarkonton. Men för att komma åt dem måste du först låsa upp kassaskåpet. Det skyddas av ett långt och unikt lösenord – men det är det enda du behöver komma ihåg. När kassaskåpet väl är öppnat kan du kopiera det lösenord du behöver. Många av programmen gör det till och med ännu enklare. Med en knapp som du lägger till i webbläsaren kan du logga in med ett klick.

Lastpass och 1Password är två bra alternativ för den som vill styra upp lösenorden. Båda kan till exempel se till att du alltid har dina lösenord tillgängliga, oavsett om du sitter vid datorn eller är på språng med mobilen.

Tjänster som använder 2fA

  • Facebook
  • Microsoft
  • Twitter
  • Dropbox
  • Google

Anders Thoresson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer