Populärteknik

Skulle bygga flygplats – hittade mammutben

Kvarlevorna efter omkring 60 mammutar har grävts fram i Zumpango i Mexiko, där en ny flygplats håller på att byggas.

Publicerad

Fyndplatsen, som ligger omkring fem mil nordost om huvudstaden Mexico City var en gång i tiden del av ett sjöområde kallat Xaltocan och forskare tror att djuren dog för att de blev fast i sjön, enligt ett uttalande från Mexikos nationella institut för antropologi och arkeologi (INAH).

Skelettdelar efter såväl honor som hanar och ungdjur har hittats.

Inget tyder på att djuren har jagats av människor, enligt INAH. Fyndplatsen ligger dock bara några mil från Tultapec, där arkeologer tidigare hittat jättefällor som användes för att fånga mammutar för 15 000 år sedan, skriver nyhetskanalen CNN.

Analyser visar att mammutarna tillhör underarten columbiamammut, som levde i Nord- och Centralamerika under pleistocen, en geologisk epok som tog slut för cirka 12 000 år sedan.

Columbiamammuten var större än dagens afrikanska elefant men till skillnad från sin berömda släkting, den ullhåriga mammuten, tros den inte ha varit hårig.

Omkring 30 arkeologer arbetar nu med utgrävningen vid flygplatsbygget. Enligt Pedro Francisco Sánchez Nava, nationell arkeologsamordnare vid INAH, går det ännu inte att säga exakt hur många kompletta mammutskelett som hittats.

Fakta: Mammutar

Mammuten var ett elefantdjur som fanns i omkring 20 olika arter som levde på norra halvklotet, under en period från cirka 4 miljoner år sedan till cirka 4 000 år sedan.

De största var 4,7 meter i mankhöjd, och hade uppemot fem meter långa betar.

Mammutarna var övervägande bladätare men en del betade gräs.

Bland andra ullhårig mammut och nordamerikansk mammut jagades av människan. Huruvida jakten var en bidragande orsak till att en del mammutarter dog ut är omtvistat. Det finns forskning som tyder på att istidsmänniskor jagade och åt mammut, men handfasta bevis för en regelbunden jakt saknas. Vissa forskare menar att mammuten var ett alldeles för svårt djur att jaga, samtidigt som det fanns gott om andra, mindre, bytesdjur.

Källa: NE