Skriv som på papper – direkt på skärmen

2014-09-22 05:30  

Penna och skärm i stället för penna och papper. Det är vad Boogie Board Sync erbjuder. Och till skillnad från en penna till den vanliga pekplattan är skrivkänslan nästan identisk med den analoga förlagan.

Men det här känns ju som att skriva på vanligt papper! Det är den direkta tanken efter att ha fått ned de första orden på en Boogie Board Sync. Nästa sak jag upptäcker är att jag kan vila handen på skärmen utan risk för spökskrift.

Jag har provat att använda min Ipad som digitalt anteckningsblock. Till vanliga pekplattor finns ett stort utbud av pennor som gör det möjligt att använda en pekplatta precis så. Tanken är att få ett modernt anteckningsblock, med oändligt antal sidor och möjlighet att spara allt.

Det kan låta lovande, men den som provat märker snart att det är en viss eftersläpning mellan pennans rörelser och att skärmen uppdateras. Fördröjningen är inte lång, men fullt tillräcklig för att vara störande.

Boogie Board Sync är ett digitalt anteckningsblock. Varken mer eller mindre. Den speciella lcd-skärmen, som tyvärr har ganska dålig kontrast, reagerar direkt när man för pennan över den vilket ger en helt annan skrivupplevelse än med penna och pekplatta. Skärmen är också känslig för hur hårt trycket från pennan är, ju hårdare desto bredare linje.

När skärmen är full sparar man anteckningen med ett tryck på den ena av två knappar. Därefter ett tryck på den andra och skärmen är rensad och klar att användas igen. De färdiga anteckningarna sparas som pdf-dokument och flyttas till datorns hårddisk eller mobiltelefonens minne via bluetooth eller kabel.

I Boogie Boards mobilappar går det också att sortera dokumenten i olika mappar, vilket gör det lättare att hålla ordning på dem när antalet växer. Dessutom är det möjligt att skicka dem vidare till molntjänsten Evernote. Tyvärr sorteras inte anteckningarna in i samma mappar i Evernote. I molnet hamnar alla i stället huller om buller i en och samma mapp.

Skrivytan är stor som ett A5 och hela plattan mindre än ett A4, vilket gör den smidig att ta med. Dessutom är priset överkomligt. Boogie Board Sync går att hitta för under 1 000 kronor. Det finns också ett par mindre och billigare modeller som saknar bluetooth och i stället använder usb för att kopplas ihop med datorn.

Men oavsett vilken modell man väljer ska man vara medveten om två saker som inte är helt uppenbara och som kan komma som en negativ överraskning: så som skärmtekniken fungerar är det en bläckpenna snarare än en blyertspenna som är den analoga motsvarigheten. Det finns nämligen ingen möjlighet att radera felaktiga pennstreck. Kan man inte leva med sitt misstag återstår bara att trycka på knappen som tömmer skärmen och börja om från början igen.

Det är inte heller möjligt att öppna en gammal anteckning och fortsätta där man var. När skärmen väl är raderad är det bara i dator och mobiltelefon som det går att titta på sparade papper.

För den som gärna antecknar med en penna i stället för tangentbord men samtidigt vill utnyttja den digitala tekniken för att spara och sortera är Boogie Board Sync trots det en riktigt bra lösning.

Boogie Board Sync

Vad: Ett digitalt anteckningsblock.

Skärmstorlek: 9,5 tum.

Storlek och vikt: 283 x 190 x 5 millimeter, 323 gram.

Anslutningar: Usb och bluetooth.

Lagringsutrymme: Drygt 5 000 sidor.

Fungerar med: Windows, OS X, Iphone och Android. Mobilapparna kan ladda upp anteckningar till Evernote.

Pris: Runt 1 000 kr.

Ny Tekniks plus och minus

  • Tummen upp +

Skrivkänslan.

Tunn och lätt.

Priset.

  • Tummen ned –

Låg kontrast.

Kopplingen till Evernote är väl enkel.

Ingen möjlighet att radera delar av en anteckning.

Anders Thoresson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer