SKB: SSM ska pröva säkerheten

2014-10-09 05:28  
Helene Åhsberg Foto: Lasse Modin

– Vi planerar att vara klara med kompletteringarna i början av 2015. Det säger Helene Åhsberg, projektledare för slutförvarsansökan på SKB.

SKB, vars huvudkontor ligger vid Blekholmstorget i Stockholm, vill få möjlighet att lagra det svenska kärnavfallet i 100 000 år.

Här håller man inte med om kritiken att processen i mark- och miljödomstolen försvåras av bolagets linje att domstolen bara ska granska strålsäkerhetsfrågorna på övergripande nivå.

Eftersom Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, parallellt prövar SKB:s ansökan om slutförvaret enligt kärntekniklagen (domstolen prövar den enligt miljöbalken), så menar SKB att det är SSM som ska göra den djupa granskningen kring riskerna för radioaktiva läckage.

Därför förser bolaget SSM med tekniskt avancerad information om säkerhetsrisker. Men samma information skickar man inte automatiskt till domstolen.

– Vill domstolen ha materialet, kan den kan begära in materialet om den, resonerar Helene Åhsberg, som leder arbetet med ansökan på SKB.

Enligt henne finns det ingen anledning att skicka alla utredningar till bägge instanserna. Att agerandet skulle utgöra en målmedveten strategi för att lättare få igenom ansökan i domstolen, tillbakavisar hon.

– Vi har tolkat reglerna utifrån vad som varit praxis tidigare, säger Åhsberg.

– Det är ett unikt mål, domstolen har inte prövat något liknande och omfattningen är oklar, tillägger Magnus Westerlind, SKB:s teknikchef.

Men remissinstanserna har hittills inte varit nöjda med informationen från SKB. Frågetecknen handlar bland annat om platsvalet, slutförvarsmetoden och barriärproblematiken.

Men på SKB tvivlar man inte.

– Vi har valt en plats och en metod som vi tror på i ansökan, säger Helene Åhsberg. Hon och kollegan vill inte uttala sig angående diskussionen om kopparkorrosion utan hänvisar till SKB:s experter. n

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer