Skatt på solel får stark kritik

2015-05-12 23:00  

Regeringens förslag om energiskatt är ett dråpslag för solceller på tak. Det anser kritiska remissinstanser.

Förnybar el från större anläggningar ska betala energiskatt från 1 juni 2016, även om producenten använder elen själv. Det föreslår finansdepartementet.

För solceller går gränsen vid 144 kW installerad toppeffekt. Vanliga småhusägare påverkas inte – så stora anläggningar ryms inte på villatak. Men många installationer på bostadshus, skolor, sjukhus och kontor ska betala skatt om förslaget klubbas i riksdagen. Flera remissinstanser gör tummen ner.

– Lönsamheten minskar kraftigt. Vi ser förslaget som ett stort hinder för utbyggnaden av solel på tak och fastigheter, säger Jan-Olof Dalenbäck, på branschföreningen Svensk Solenergi.

Naturskyddsföreningen går ännu längre.

– Vi är starkt kritiska till förslaget som i princip innebär ett stopp för att bygga solelanläggningar för större fastighetsägare, skriver föreningen i sitt remissvar.

Klimatkommunerna, en förening med 35 kommuner, varnar för att förslaget kommer att ”slå undan benen på kommunernas och de kommunala bostadsbolagens satsningar på småskalig förnybar el”.

Svensk Solenergi, Naturskyddsföreningen och Klimatkommunerna vill alla att skattegränsen för solel ska gå vid 450 kW.

Att gränsen ska gälla för juridiska personer och inte för anläggningar får också mothugg. Det gör att en kommun med 50 kW på tre tak hamnar över gränsen.

Svensk Solenergi lyfter även fram en otydlighet i förslaget. Energiskatt betalas av den som använder elen. Matar solcellsägare in el på elnätet så ansvarar elhandlaren för att skatten tas ut när den används. Men om solcellsägaren själv använder elen så måste den kunna mätas innan den beskattas.

– I så fall krävs nya elmätare, och det är inget som framgår av förslaget, säger Jan-Olof Dalenbäck.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer