Övriga nyheter

Skärmen visar huset virtuellt

I digitala masker för virtuell verklighet, som Binopad, visas en bild för vardera ögat. En kraftig lins sitter framför ögat för att kunna se bilden på kort avstånd, och bilden måste korrigeras för att se rak ut genom linsen. Foto: Univisual Technologies
Om ett år siktar Tobias Fröberg, vd och grundare för Boldarc, på att kunna erbjuda arkitekter en möjlighet att själva skapa scener i virtuell verklighet utifrån 3d-modeller. Foto: Sanna Percivall

Sätt på dig en digital mask och kliv in i en virtuell upplevelse av en ny bostad. Två svenska företag ligger i täten med användning av virtuell verklighet för att visa fastigheter.

Publicerad

– Det var en byggherre i Marbella som skulle bygga tre lyxhus och frågade om det gick att visa husen i en virtuell verklighet. Därifrån började vi att diskutera och undersöka om det fanns fortsatt efterfrågan på den svenska marknaden, säger Tobias Fröberg, vd och medgrundare till företaget Boldarc.

Fyra av grundarna har en bakgrund på spelföretaget Starbreeze, och insikten om att tekniken bakom datorspel kunde utnyttjas effektivt för att skapa en virtuell upplevelse av fastigheter blev en utgångspunkt. En så kallad spelmotor – en programvara som används i spelutveckling för att rendera 3d-miljöer, beräkna rörelsefysik och mycket annat – gör en stor del av jobbet.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här