Innovation
Sensorer ska förebygga skador för hästar
En sensor mellan hästhov och sko ska överföra information om hästens rörelsemönster för att tidigt hitta skador.
För att lösa ett problem som blivit allt större inom hästsporten har ett nytt forskningsprojekt i Norrköping gått ut på att skapa tryckt elektronik i förebyggande syfte mot skador. Tekniken ska tidigt kunna upptäcka om en häst har ett avvikande rörelsemönster. Hälta är en av de största skadorna inom hästsporten och problemet med skadan är att den ofta är svårtupptäckt eftersom hästar väljer att kompensera för smärtan.
– Hästar är flyktdjur så de är experter på att avbelasta den kroppsdel som gör ont för att de ska kunna fortsätta springa. Det gör det jättesvårt att upptäcka en skada i tid, och under tiden hinner andra delar av hästens kropp bli överbelastade eftersom hästen hela tiden kompenserar för den primära smärtan, säger Sandra Pantzare.
Forskningsprojektet började som ett examensarbete på civilingenjörsprogrammet elektronikdesign på campus Norrköping. Nu tas projektet vidare av forskningsinstituet Rise Acreo, som initialt har fått 100 000 kronor av Norrköpings fond för forskning och utveckling. Om allt går som tänkt väntar ytterligare en halv miljon kronor.
I stället för att hästen ska gå runt och ha ont och fördela skadan till andra kroppsdelar har Sandra Pantzare tillsammans med Elin Wollert genom sitt examensarbete kommit på ett sätt att upptäcka skadan i tid.
– Även om skadan inte märks av så vill vi kunna mäta den genom att se det rörelsemönster som skapas när hästen går eller springer. Ser vi något avvikande i mönstret varnar sensorn från en extern enhet att det kan vara en möjlig skada som uppstått, säger Sandra Pantzare.
Helt trådlöst system
För systemen under hovarna används piezoelektriska sensorer, tryckta på Printed Electronic Arena Manufacturing (PEA-M) i Norrköping. De används för att mäta tryckförändringar under hoven.
Det sitter flera sensorer per hov, för att se dess ned- och frånsättning. Den analoga sensorresponsen tas sedan upp i en Analog Digital Converter i en mikrokontroller, för att sedan via Bluetooth Low Energy skickas till en extern enhet.
– Systemet under hovarna är alltså helt trådlöst. Den tryckta elektroniken gör systemet flexibelt och väldigt tunt och därför påverkas varken häst eller ryttare, säger Sandra Pantzare.
I den externa enheten kopplas samtliga fyra system samman, i nuläget används en launchpad från Texas Instruments. Detta för att de flesta smartphones ännu inte stöder en sammankoppling med flera BLE-enheter, samt för att slippa kravet på minne i en smartphone, för användning. Den externa enheten kan sedan kopplas samman med en smartphone för att spara all data i en molnlösning samt för ett användarvänligt gränssnitt.
I molnlösningen ska sedan datan analyseras, och all data kan delas med parter som till exempel veterinär, hovslagare och försäkringsbolag.
Förutom att förebygga skador för hästar så var ett av syftena med projektet att visa yngre tjejer kombinationen av intresse för ridsport med teknik och forskning.
– När jag insåg att jag kunde kombinera min hobby med utbildning, och dessutom kunna jobba med det så önskar jag att jag hade vetat det tidigare, säger Sandra Pantzare som uppmuntrar tjejer till att välja en teknisk utbildning.