Övriga nyheter

Se svärmen med tusen robotar lyda order

De några centimeter stora robotarna kan programmeras för att tillsammans forma valfria gemetriska figurer.. Foto: Harvard School of Engineering and Applied Sciences

En armé med 1024 minirobotar som tar emot ett kommando och sedan organiserar sig själva för att utföra uppgiften – det har forskare vid Harvard utvecklat. Robotarna, som kallas Kilobot, finns att köpa för den som vill prova.

Publicerad Uppdaterad

Först placerar man fyra små Kilobotar någonstans på en yta som startpunkt. Via infrarött ljus skickas sedan ett kommando till svärmen att bygga en viss form. Kilobotarna börjar sedan trippa omkring på sina tre små ben och successivt hjälps de åt att bygga formen utan någon central styrning, i kommunikation bara med sina närmaste grannar.

Kilobotarna har utvecklats vid Harvard School of Engineering and Applied Sciences. De är ett slags fortsättning på ett tidigare projekt vid samma institution. Det tidigare projektet, som kallas Termes, är inspirerat av termiters samarbete och bygger på ett slags minirobotar med gripklor och steghjul som i grupper om något tiotal bygger olika konstruktioner utifrån enkla regler, utan central styrning.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här