”Schweiz vill inte dela FoU-kostnader för Super-Jas”

2012-08-20 13:32  
Bildmontage av Gripen E/F.

Schweiz köper hellre Super-Jas av försvarskoncernen Saab än av svenska staten, enligt uppgifter i Schweiz.

Förhandlingarna mellan Sverige och Schweiz om ett gemensamt anskaffningsprogram för nästa generations Gripen (Super-Jas) har eskalerat och nått högsta politiska nivå.

Schweiz säger nej till att dela den svenska statens utvecklingskostnader för planet. Det uppger den schweiska tidningen Der Sonntag, som hänvisar till anonyma källor.

Landets försvarsminister Ueli Maurer har, enligt Der Sonntag, nyligen klargjort landets strikta position i telefonsamtal med den svenska försvarsministern Karin Enström.

Karin Enström å sin sida ska ha understrukit att Sveriges betraktar utvecklingsprojektet som en sak mellan två länder och att en gemensam överenskommelse ökar chanserna för att riksdagen säger ja till en satsning.

Den samlade kostnaden för teknikutvecklingen sägs uppgå till 2,3 miljarder kronor. Sverige uppges ha begärt dryga 24,2 miljarder för 22 nya Gripen-plan, medan Saabs offert ligger strax under 22 miljarder kronor.

Enligt tidningens källor ska Ueli Maurer ha sagt att Schweiz hellre antar offerten från Saab.

Myndigheter i Schweiz och Sverige förhandlar just nu om en gemensam anskaffning av Super-Jas. Karin Enström besökte i slutet av juni Schweiz för samtal om Super-Jas med Ueli Maurer.

-Det är en pågående process, utöver det har vi inget att tillföra, säger Johan Elmberg, Karin Enströms pressekreterare, till Ny Teknik.

Mats Hansson, projektledare på Försvarsexportmyndigheten, vill inte heller lämna någon kommentar kring de politiska samtalen men säger att förhandlingarna mellan länderna fortsätter.

-Vi ska nog komma överens, säger han.

Mer om: Saab Gripen Flyg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer