SCB: Så mycket koldioxid släpper vi ut

2013-07-03 07:54  

ALMEDALEN. Koldioxidutsläppen i Sverige har minskat tack vare effektivare energianvändning, men ökat rejält på grund av vår ökade levnadsstandard sedan 1990. Statistiska Centralbyrån har vänt och vridit på utsläppssiffrorna.

Att bläddra i årets Almedalskatalog med alla evenemang är lite som att ögna igenom Teknikmagasinets katalog: man kryssar för det man tycker verkar roligast.

Miljöstatistik är verktyget för att mäta vilken verkan olika tekniska lösningar, konjunkturen, nya regler och liknande har på utsläppen. På ett av de över 2000 seminarierna som hålls under veckan i Almedalen presenterade Mårten Berglund vid SCB vad det är som driver de svenska koldioxidutsläppen.

Summa summarum har de koldioxidutsläpp som orsakas av fossila bränslen minskat med 10 procent sedan 1990. Men en närmare granskning av siffran visar vad som har ökat och vad som har minskat:

• Andelen förnybar energi i Sverige har ökat, mätt som koldioxid per energienhet, vilket har lett till 17 procents minskning av koldioxidutsläppen.

• Energianvändning har blivit effektivare, det vill säga energi per BNP, vilket innebär minus 28 procent koldioxid.

• Välståndet för Sveriges invånare har ökat, räknat som BNP per person, och det har också ökat koldioxidutsläppen med 38 procent.

• Befolkningsökningen sedan 1990 har också betydelse och har lett till 10 procents ökade utsläpp.

Sveriges totala utsläpp år 2012 var 48 miljoner ton koldioxid.

EU har ungefär samma drivande faktorer bakom sina utsläpp, och även USA liknar Sveriges mönster, men utvecklingen från 1990 visar något  mindre koldioxid per energienhet än Sveriges, på grund av att mer sol och vind kommit in i energisystemet.

- I världen som helhet har utsläppen ökat från 20 miljarder till 30 miljarder ton koldioxid, vilket beror framför allt på ökningen i välfärd, alltså bnp per person. Det har större betydelse än befolkningsökningen, sade Mårten Berglund.

Han kunde också konstatera att energieffektivisering har bidragit mer än övergång till förnybar energi som åtgärd för att försöka hejda koldioxidutsläppen

Susanna Baltscheffsky

Mer om: Energi Almedalen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer