Sänker ambitionen 2015

2014-09-09 23:00  

Tekniksprånget sänker målet för praktikplatser ännu en gång.– Det är frustrerande att inte nå sitt mål, säger Jan-Eric Sundgren, i Tekniksprångets styrgrupp.

Fiaskot för tekniksprånget var ett faktum redan förra året. Företagen ville inte bidra i tillräcklig omfattning till Tekniksprångsprojektet för att intressera ungdomar för teknik.

Förre Chalmersrektorn Jan-Erik Sundgren är ordförande i Tekniksprångets styrgrupp och dessutom senior rådgivare på Volvo. I en intervju med Ny Teknik förra året kallade han företagens bidrag för ”fjuttigt”. Samtidigt konstaterade han att ambitionen för 2014 var 1 500 praktikplatser. Det är en lägre målsättning än tidigare.

– Vi måste helt enkelt dit, sa Jan-Erik Sundgren för ett år sedan.

Men det blev inte ens hälften så många.

Varför har ni inte nått målet i år heller?

– Vi har inte lyckats övertyga företagen om mervärdet. Och det är förstås mycket frustrerande, säger Jan-Eric Sundgren.

– Jag är nöjd med antalet företag, men inte antalet platser. Det är oerhört viktigt att få högsta ledningen i företag att se att det är en viktig strategisk fråga.

Gör de inte det?

– En del anser att företagens egna initiativ räcker. Men det behövs ett nationellt initiativ för att komma åt problemet. Holland är ett bra exempel på det. Där gjordes en liknande satsning med fler sökande till tekniska högskolorna som resultat.

Hur ska ni få fler praktikplatser nästa år?

– Försöka få de företag som deltar i tekniksprånget att hjälpa till med argumentationen.

Tekniksprånget har sänkt sin ambition ännu en gång. För 2015 hoppas man numera på 1 000 praktikplatser, och 1 300 för 2016.

Varför?

– Det är frustrerande för organisationen att inte nå sina mål.

Vilka nya företag vill du se på listan nästa år?

– Alla stora ingenjörstunga teknikkonsultföretag borde vara med. Hela deras balansräkning är ju beroende av ingenjörer. Vi såg det som ett genombrott när ÅF gick med i år. Så Semcon hoppas jag få se!

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer