Saab kan få ny order men teknikerna tvekar

2013-04-11 13:37  
Saabs radar Erieye monterad på ett Saab 2000-plan, samma som förstördes vid attacken i Pakistan. Foto: Saab

Talibanattacken mot flera pakistanska radarplan i fjol kan ge Saab en ny miljardorder. Men bolaget har svårt att rekrytera tekniker som vill jobba i det våldsdrabbade landet, erfar Ny Teknik.

Dagens industri har de senaste dagarna avslöjat att tre radarplan av modell Saab 2000 som försvarskoncernen Saab tidigare sålt till Pakistan skadats svårt i en terrorattack.

Den 16 augusti 2012 tog sig en grupp talibaner in på en flygbasen Kamra, flera mil utanför Pakistans huvudstad Islamabad. DI uppger att de angrep tre Saab-2000-plan, vilka var utrustade med det svenskutvecklade radarsystemet Erieye. Planen hade tillverkats av Saab i Linköping medan Erieye-radarn byggts av Saab i Göteborg.

Enligt uppgift till DI förstördes ett av planen helt medan de andra två fick svåra skador. Militär i Pakistan angav samma dag att ett militärt flygplan skadats i en raketattack.

Den 21 augusti berättade landets försvarsminister att ett av landets Saab 2000-plan, Saab 2000 AEW & C (airborne early warning & control) gått förlorat.

Pakistan köpte 2006 fyra Saab 2000-plan från Sverige för dryga 7 miljarder kronor varav tre med Erieye-radarn. Kontraktet genomfördes sedan med hjälp av svenska statliga exportkrediter. Det första planet levererades under 2009 och de återstående åren 2010-2012.

Enligt DI kan bolaget efter attacken nu räkna med nya leveranser av underhållsstöd och reservdelar till Pakistan, värda 1-2 miljarder kronor.

Samtidigt uppger källor för Ny Teknik att Saab nu har svårt att rekrytera tekniker som vill jobba i det terrordrabbade landet på grund av säkerhetsriskerna där. Utlänningar som verkat i Pakistan har tidigare utgjort måltavlor för talibaner. Landet har i vår också skakats av bombdåd då militanta sunnimuslimer med kopplingar till al-Qaida och till talibanerna genomfört attacker.

Sebastian Carlsson, presschef på Saab, vill inte yppa något om läget i affärsdiskussionerna med Pakistan.

-Bolaget kommenterar aldrig eventuella framtida affärer, uppger han.

När det gäller frågan om han kan bekräfta att bolaget har svårt att rekrytera personal till Pakistan säger han att bolaget alltid behöver anställa och att man i år behöver anställa 500 nya personer. Det senare beror främst på den stora ordern från Försvarets materielverk på nya stridsflygplanet, Gripen E.

2007 stoppade ISP, Inspektionen för strategiska produkter, vapenexport från Sverige till Pakistan, med hänvisning till våldet och oron i landet. Samtidigt godkänner myndigheten leveranser som sker till följd av tidigare vapenkontrakt.

Under 2012 genomfördes enligt ISP:s egen statistik fem följdleveranser till Pakistan till ett sammanlagt värde av 615 miljoner kronor.

Erieye

Erieye utvecklades av Ericsson Microwave på uppdrag av det svenska försvaret under åren 1985-93. Systemet monteras på toppen av olika flygplan och kan upptäcka mål 350-450 km. Det ingår i olika luft-, mark, och sjöövervakningssystem. Förutom Saab 2000 Erieye AEW & C finns även Saab 2000 MPA för sjöövervakning och signalspaningsplanet Saab 2000 Sigstar.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer