Saab kan få miljardorder på ubåtar

2014-06-10 23:00  
Gunilla Fransson på Saab som försöker köpa loss Kockums-varvet. Foto: Saab

FMV och Saab blir alltmer överens om framtidens svenska ubåtar. I måndags skrev de på avtal värt nästan en halv miljard.

Saab får rita detaljkonstruktionen till nästa generations svenska ubåt A26. Systembiten är redan klar. Samma sak gäller ombyggnationerna av ubåtarna Gotland och Halland, som ska halvtidsmoderniseras för förlängd livstid.

I den nya ordern från FMV (Försvarets materielverk) på 467 miljoner kronor ingår även att Saab genomför själva moderniseringsarbetet. Alltsammans ska ske snabbt under åren 2014–2015.

Vilket varv kommer ni att ­använda?

– Vilken produktionskapacitet det blir vet vi inte än. Vi jobbar med förhandlingar med Thyssen Krupp om förvärv av deras svenska ubåtsvarv Kockums. Det är vårt huvudspår just nu, säger Gunilla Fransson, affärsområdeschef inom Saab.

Ni har ju också skrivit en avsiktsförklaring med FMV om ytterligare ubåtsproduktion för 11,2 miljarder kronor. Vad exakt ingår däri, vad ska ni göra?

– Det vet vi ju inte än. Avsikten är att stärka undervattensförmågan. Vi ser på konstruktion och produktion av nya ubåtar samt vidmakthållande och underhåll av gamla ubåtar.

Vilka fler undervattenssystem kan det handla om?

– Det kan handla om system som sensorer, ledningssystem och vapen.

Är ni överens med Thyssen Krupp om villkoren för förvärvet av Kockums?

– Vi är mitt i förhandlingarna. Det går enligt plan.

Måste affären godkännas av den tyska förbundsregeringens ­säkerhetsråd som det ryktas om?

– Det är ingenting som jag känner till. Det har jag inte fått någon information om från Thyssen Krupp.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer