Saab dementerar Super-Jas-offert

2012-01-18 09:54  
Dennis Gyllensporre, utvecklingschef i Försvarsmakten. Foto: Försvaret

Flyg - och försvarsföretaget Saab dementerar att man lämnat en offert på 100 Super-Jas för 32 miljarder till försvaret.

Enligt vad SR-Ekot erfar ska Saab på eget initiativ ha lämnat en offert till försvaret på 100 stycken så kallade Super-Jas Skattebetalarnas nota uppges landa på 32-33 miljarder kronor, det vill säga runt 320 miljoner kronor per plan.

Enligt Ekot föreslår Saab att 100 plan i den nuvarande versionen C/D byggs om och kraftigt uppgraderas så att de når version E/F; den som kallas Super-Jas.

Men att Saab ska ha lämnat en offert angående Super-Jas till försvaret stämmer inte, uppger företrädare för Saab till Ny Teknik.

- Vi har inte lämnat någon offert alls, varken till Försvarets Materielverk FMV eller till försvarsmakten och vi har heller inte lämnat några sådana uppgifter till Ekot, säger Erik Magni, pressinformatör på Saab.

Saabs vice vd Michael Mohr säger dock till Ekot att det pågår förhandlingar och att han inte kan kommentera prisuppgifterna.

Men enligt Erik Magni stämmer inte detta heller.

- Det var förhastat. Det pågår inga regelrätta förhandlingar mellan Saab och FMV, säger han.

Däremot, uppger han, att Saab för samtal med Försvarets materielverk om den framtida utvecklingen av Gripen.

- Det pågår diskussioner, inget annat, säger Erik Magni.

Han bekräftar dock att det cirkulerar rykten om att Saab erbjuder försvaret två alternativ: ett där det görs ett stort förmågelyft till E/F-versionen, och ett där C/D-planen löpande och successivt graderas upp framöver, på liknande sätt såsom skett hittills.

Så ni erbjuder inte försvaret helt nya plan?

- Det kan jag inte kommentera, säger Erik Magni.

Dennis Gyllensporre, försvarets utvecklingschef, kommenterar på tisdagsförmiddagen Ekots uppgifter till Ny Teknik:

- När det gäller Jas så fortsätter vårt arbete med att ta fram underlag till regreingen. I dagsläget finns ingen ytterligare information än den jag redogjort för.

Dennis Gyllensporre avslöjade för Ny Teknik i mitten av december att försvarsmakten studerar 20 nya olika konfigurationer av Jas 39 Gripen.

Han uppgav att försvaret dels undersöker möjligheterna att köpa helt nya plan, dels möjligheterna att uppgradera C/D-planen till E/F-version.

De nya önskade operativa förmågorna ska vägas mot det svenska försvaret i sin helhet och kontra miljardkostnaderna för skattebetalarna.

Överbefälhavaren Sverker Göranson ska om en dryg månad lämna besked till regeringen om vilket eller vilka Gripen-system som försvaret förordar att regering och riksdag satsar på.

Dennis Gyllensporre ville i december inte närmare specificera vilket system som man lutar åt att rekommendera, men nämnde flera trender som präglar den nuvarande internationella utvecklingen av stridsflygplan:

- Planens fart och räckvidd ökar, sensorer (radar och telekrigssystem) blir mer kraftfulla och når längre. Samma sak gäller beväpningen; missiler och robotar ges ökad räckvidd, och planens smygegenskaper förbättras.

Allt måste dock balansera och fungera ihop och tillverkaren Saab och dess underleverantörer måste kunna leverera paketen i tid. Därför görs även avancerade riskanalyser, enligt försvarets utvecklingschef.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer