Miljö

Så vill Angela Merkel rädda de bannlysta dieselbilarna

Foto: Patrick Schmidt
Foto: Patrick Schmidt

Nu överväger den tyska regeringen att starta en fond för eftermontering av avgasrening på äldre dieselbilar. Med nytt system fångade AdBlue-tekniken upp 98 procent av kväveoxiderna från avgasrör.

Publicerad

Dieselförbud i storstäderna hägrar inte bara i Sverige. I februari gav en tysk domstol grönt ljus för att de städer som så önskar ska kunna bannlysa dieselbilar som saknar den senaste avgasreningen från att köra i stadskärnorna. Men Angela Merkel och den tyska regeringen verkar ha drabbats av oro över hur de stränga åtgärderna kan slå mot landets ekonomi.

Tysklands bilindustri anställer över 800.000 personer (2016) – och dieselfordon har länge utgjort en stor del av produktionen. Nu rapporterar Der Spiegel att den tyska regeringen överväger att starta en fond för eftermontering av avgasrening på äldre dieselbilar. Enligt tidningen förväntas landets bilindustri i så fall betala in fem miljarder euro till den gemensamma fonden.

Av de 15 miljoner dieselbilar som rullar på tyska vägar är endast 2,7 miljoner utrustade med den senaste Euro 6-avgasreningen. Enligt Der Spiegel skulle i första hand dieselbilar i städer med dålig luft, som Stuttgart och München, utrustas med SCR-katalysatorer som använder Ad Blue-vätska.

98 procent av kväveoxiderna fångades upp

Med dagens Euro 6-system klarar AdBlue-tekniken att reducera omkring 60 procent av de skadliga NOx-partiklar som kommer ur avgasröret – men den siffran kan bli långt bättre. Vid Loughborough University har man utvecklat ett nytt system som vässar AdBlue-tekniken. Forskarnas lösning gör systemet effektivt även vid lägre temperaturer, och i ett första test lyckades deras dosa på avgasröret fånga 98 procent av kväveoxiderna.

VDA är den tyska bilindustrins organisation, som bland annat företräder Volkswagen, BMW och Daimler. Enligt Autonews kommenterade en representant för organisationen inte VDA har någon kännedom om en planerad gemensam fond. Transportministern Andreas Scheuer avböjde att kommentera uppgifterna i Der Spiegel, men sade till Autonews att hans kabinett arbetar hårt för att förbättra luftkvalitén i de tyska städerna.