Digitalisering

Så ska zink-luftbatterier göra mobilen mindre

Zink-luftbatterier är välkända för Energizers kunder med hörapparater. Men inom mobilprylsbranschen är tekniken en uppstickare.
Zink-luftbatterier är välkända för Energizers kunder med hörapparater. Men inom mobilprylsbranschen är tekniken en uppstickare.

Zink och luft är nya given för batterijätten Energizer. Batterier med dubblad kapacitet ska fånga konsumentprylstillverkarnas intresse. Men de är inte laddbara.

Publicerad

Tekniken har använts för hörapparater i trettio år. Nu tycker den USA-baserade batteritillverkaren att det är konsumentelektronikens tur.

Vid den nyligen avslutade mässan CES i Las Vegas presenterade företaget en serie zink-luftbatterier tänkt för framtidens flora av sladdlösa prylar, såsom möss, headset eller telefoner.

Energimängden är runt den dubbla jämfört med hos vanliga alkaliska batterier av samma storlek. Och jämfört med laddbara litium-jonbatterier har zink-luftbatterierna fördelen att de inte kräver laddningselektronik, som gör apparater dyrare och större. Driftstiden sägs bli upp till tre gånger längre jämfört med alkaliska batterier eller litiumjonbatterier.

Energizer kallar sin version av tekniken för Zinc Air Prismatic, och den bygger på fem millimeter tjocka rektangulära block där zink reagerar med syre från luften. Prylar som använder batterierna måste ha tillräcklig lufttillförsel. In i batterierna kommer luften sedan via hål som öppnas när användaren river av en klisterlapp.

De nya produkterna lanseras bland annat i formaten 3A och 4A.

Tidningen Electronic Engineering Times noterar dock att tekniken står inför stora utmaningar. På grund av en mer komplex tillverkningsprocess blir cellbatterier av zink-lufttyp mer än tre gånger dyrare att framställa än alkaliska celler, som kostar runt en krona.

Tidningen påpekar också att AER Energy, ett företag som startats för att tillverka zink-luftbatterier för bärbara datorer, fick klappa igen för ett antal år sedan.