Så ska läckorna på Tele 2 Arena tätas

2013-07-08 10:06  

Den är asymmetrisk både i höjd- och sidled och har en betongstomme som lutar utåt. Bygget av Tele 2 Arena har bjudit på stora utmaningar, men nu är anläggningen snart klar.

Konstgräset är lagt och de flesta av de gråtonade stolarna är monterade. I publikutrymmena finns några ölkranar redan på plats.

Men fortfarande återstår en del installationsarbeten. Armaturer ska sättas upp, försäljningsställen ska inredas och elledningar ska dras. Och ungefär 6 000 stolar återstår innan läktarna är kompletta.

Liksom på Friends Arena i Solna är taket på Tele 2 Arena möjligt att öppna. Sådana tak är ovanliga i Sverige och en utmaning är att lyckas få taket helt tätt. Den här regniga torsdagen är halva taket öppet, men även under den stängda delen droppar lite regnvatten in.

– Vi är inte klara med taktätningen än. Det är jättebra att det regnar, så ser vi var det läcker, säger Tomas Mörtberg, gruppchef på Peab.

Läckorna ska åtgärdas med en duk i södra änden av taket och en gummilist i den norra änden.

Men även om taktätningen är en svårighet så har den allra största utmaningen med Tele 2 Arena varit stommen. För att utnyttja den smala markytan intill Globen maximalt har anläggningen designats med ytterväggar som lutar utåt. Det innebar att betongpelarna i stommen var tvungna att fästas med snedstag i stål under byggtiden. Små plastlock vittnar fortfarande om var stagen har suttit på betongpelarna.

– Eftersom stommen lutar utåt måste vi gjuta ihop bjälklagen med pelarna och armera ihop hela arenan innan vi kunde släppa på snedstagen. Vi kunde inte montera stommen på vanligt sätt utan var tvungna att bygga en våning i taget och se till att vi fick med oss gjutningen parallellt, berättar Jan-Olof Nordin, Peabs ombud på projektet.

Arenan har också getts en asymmetrisk form. Den är både bredare och högre i den norra änden än i den södra. Det har lett till stora krav på noggrannhet i monteringsarbetet.

– Det har handlat om millimeterpassning, framför allt när det gäller stommen, säger Jan-Olof Nordin.

Samtidigt är det stora laster och element som har hanterats i bygget. Taket bärs upp av fyra betongpelare, så kallade pyloner, och två gigantiska primärbalkar i stål. Pylonerna byggdes med glidformsteknik, vilket innebar att gjutningen skedde successivt, utan avbrott, dygnet runt i cirka två veckor.

De stora primärbalkarna väger 1 600 ton vardera och lyftes på plats med hjälp av hydrauliska domkrafter. Varje lyft tog ungefär nio timmar.

Bygget har också tampats med svårigheter på grund av det trånga arbetsområdet och den täta trafiken på Arenavägen och Nynäsvägen.

– En stor del av distributionen av varor har skett på nätterna, annars hade det blivit kaos, säger Jan-Olof Nordin.

Hemmaarena för två klubbar

Namn: Hette tidigare Stockholmsarenan.

Pris: 2,7 miljarder kronor.

Antal platser: 33 300 sittplatser, 40 000 platser vid konserter.

Ägare: Stockholms stad via dotterbolaget SGA Fastigheter.

Hemmaarena: För Hammarby Fotboll och Djurgården Fotboll. I slutet av juli spelas den första fotbollsmatchen.

Linda Nohrstedt

Mer om: Byggprojekt Bygg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer