Så många siktar på elbil nästa gång

2015-05-04 05:30  

Intresset för eldrift i bilen är stort i Ny Tekniks Månadens fråga. Mycket större än dagens försäljningssiffror.

Blir din nästa bil en renodlad elbil?

Så löd Månadens fråga i Ny Teknik. Hälften av de 7 509 som svarat gör tummen ner. 17,4 procent nobbar helt eldrift – de fortsätter att köra bilar som enbart går på bensin eller diesel. 33 procent svarar att det inte är så troligt att de köper elbil, men kanske en hybridbil.

Den andra hälften gillar elbilar. 14,8 procent uppger att de definitivt ska köpa en elbil, medan 30,6 procent funderar på det. 4,1 procent kör redan elbil.

Resultatet skiljer sig kraftigt från försäljningsstatistiken. I mars registrerades totalt 31 590 nya personbilar i Sverige. Endast 420 elbilar av dem var elbilar, vilket motsvarar 1,3 procent.

Fler än 3 000 personer som svarat på Månadens fråga ger även en kommentar. Så här berättar en elbilsentusiast.

– Vi sålde vår Prius i går och i morgon hämtar vi vår nya helelektriska Nissan Evalia. Elmotorer känns som det självklara valet i framtiden med sin överlägsna driftsäkerhet och effektivitet, skriver personen.

En stor grupp är sugna men tvekar på grund av räckvidden.

– Kör i dag laddhybrid. Ren elbil är inget alternativ som enda bil innan de har en räckvidd på minst 50 mil och kan laddas upp till 50 procent på max en timme, skriver en person.

Även priset är en tröskel för många.

– För min del är det priset som avgör. Skulle gärna köra elbil om den inte var så dyr i inköp, svarar en läsare.

Flera läsare tror på eldrift, fast med bränsleceller och vätgas i stället för batterier.

– Tror mer på vätgasbilen, om det inte händer något radikalt med batterier som kan laddas snabbt och som håller mer än 50 mil, skriver någon.

Få bensin-anhängare har skrivit en kommentar. Här är ett undantag:

– Det känns mer som en farkost än en bil. Gillar ljudet på bensinare.

Blir din nästa bil en renodlad elbil?

  • Ny Teknik ställde frågan ”Blir din nästa bil en renodlad elbil?” till prenumeranter av Ny Tekniks nyhetsbrev och till ett par hundratusen beslutsfattare, chefer och företagare i konsultbolaget Reaktions databaser. Frågan har även ställts på nyteknik.se och på vår Facebooksida.

Totalt svarade 7 509 personer på frågan.

Charlotta von Schultz

Mer om: Elbilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer