Så lappas fabrikerna ihop igen

2011-04-05 23:00  
Hiroshi Sasaoka, chef för Sharp Electronics Europe med huvudkontor i Hamburg, var själv i Japan när jordbävningen och tsunamin inträffade. Foto: Lars Anders Karlberg

Det kommer att ta lång tid för japansk industri att hämta sig från jordbävningskatastrofen, säger elektronikjätten Sharps Europachef Hiroshi Sasaoka till Ny Teknik.

<p>Jordbävningen och tsunamin i Japan har rivit hål i det finmaskiga nätet av varuflöden som försörjer hela världens tillverkningsindustrier med produktionskritiska komponenter.</p> <p>Elektronikföretaget Sharp levererar tusentals olika komponenter till bilindustrin. Koncernens fabriker ligger inte i katastrofområdet, men drabbades ändå indirekt.</p> <p>- Alla våra underleverantörer i området har fått problem. Ta bara tillverkningen av våra lcd-paneler. För en enda produkt är vi beroende av hundra olika underleverantörer, säger Hiroshi Sasaoka. </p> <p>Nu läggs alla ansträngningar på att få igång kommunikationerna i Japan - vägarna, järnvägarna och telenäten. </p> <p>Sharp har till exempel skänkt solcellsanläggningar för att få igång elektriciteten i de drabbade områdena.</p> <p>- I dag är det ingen som har en bra överblick över när allt kan återgå till det normala. Alla japanska företag arbetar nu med att reparera den trasiga kedjan av komponentleveranser och öka produktionen för att komma ikapp, säger Hiroshi Sasaoka.</p> <p>Hiroshi Sasaoka var själv i Japan när jordbävningen inträffade.</p> <p>- Alla japaner förväntas ha upplevt en jordbävning men det här var faktiskt första gången för mig. Det var en skrämmande upplevelse med ett hundratal efterskalv, säger han till Ny Teknik vid ett besök på det svenska kontoret i Alvik.</p><p>Han säger att han ännu inte fått kontakt med alla sina vänner i Japan, trots idoga försök med mobiltelefonen.</p> <p>Även andra elektronikföretag har drabbats. Exempelvis Renesas, en av världens största tillverkare av mikroprocessorer för bilar. Fyra av företagets fem halvledarfabriker slogs ut 11 mars. Bolagets viktiga fabrik i Naka öppnar inte fullt ut förrän i juli.</p> <p>Dessutom flaggade den japanska regeringen nyligen för att man, för första gången sedan oljekrisen 1974, ska besluta om elransonering under sommaren.</p> <p>De långsiktiga konsekvenserna för japansk industri är fortfarande svåra att överblicka. </p> <p>Jordbävningen och den efterföljande tsunamin ledde till havererade kärnkraftsreaktorer, radioaktiva utsläpp, massiva strömavbrott, förstörda vägar och brist på transportmedel.</p>

Läs här vad representanter för svensk industri säger om krisen.

Sharp stor underleverantör

Av Shaps totala produktion är cirka hälften rena konsumentprodukter och hälften elektronikkomponenter till andra tillverkningsföretag.

11 fabriker i Japan för tillverkning av lcd-paneler, solceller, elektroniska komponenter samt tv-apparater och andra konsumentprodukter.

55 000 anställda globalt.

Huvudkontor i Osaka.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer