Så här svetsades gasledningen vid Gotland ihop under vatten

2012-07-02 14:24  

1 124 kilometer av Nord streams gasledning sitter nu samman. Så lyckades dykarna med konststycket att svetsa i hop undervattensledningarna utanför Gotlands kust.

Nord streams dykare har lyckats binda samman två undervattensledningar i Östersjön. Sammansvetesningen gjordes den 28 juni, skriver Nord stream i ett pressmeddelande.

Det här innebär att 1 124 kilometer ledning snart står redo att leda gas mellan Ryssland och Tyskland. Det som återstår är att tömma ledningen på vatten och få det helt torrt, vilket ska ske i augusti.

Arbetet med att svetsa samman ledningarna har ägt rum utanför den finska och gotländska kusten.

- Den här komplicerade operationen har nått framgång och avslutats före utsatt tid tack vare det utmärkta internationella samarbete som karaktäriserar hela det här projektet, säger Nicolas Rivet, projektledare på Nord stream, i ett pressmeddelande.

Undervattensoperationen utfördes med hjälp av kvalificerade dykare och har övervaktats från världens största dykarfärja, den 160 meter långa Skandi Artic.

När det handlar om undervattensarbete som kräver stor precision används generellt dykare framför robotar.

När hela Nord streamprojektet är klart, vilket det förväntas vara i slutet av året kommer gasledningarna ha kapacitet att skicka 55 miljarder kubikmeter rysk gas till EU.

Då stärks ryska energipolitiska ambitioner i EU ytterligare.

Se alla bilder på hur svetsningen gick till här.

Jonas Melzer

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer