Så engagerar teknikföretagen sig i flyktingkrisen

2015-09-08 13:27  
Två barn från Syrien sover på tillfällig sovplats på den grekiska ön Lesbos. Foto: Petros Giannakouris / TT

Efter bilderna på drunknade treåringen Alan väljer flera företag och organisationer att skänka pengar till hjälporganisationer som arbetar med flyktingkrisen.

It-konsultföretaget B3IT Connexions beslut att ställa in personalresan till Italien och i ställt skänka pengarna till en hjälporganisation fick stor uppmärksamhet.

Även byggmässan Ekobygg har valt att omprioritera. I stället för att bjuda utställarna på mingel med dryck och tilltugg skänks 20 000 kronor till UNHCR.

Sweden Green Building Conference, som arrangeras parallellt med Ekobygg, skänker lika mycket pengar till UNHCR.

Maskinuthyraren Cramo har valt att utöka sitt stöd till SOS Barnbyar genom att skänka 250 000 kronor till organisationens katastroffond. Dessutom har företaget startat en separat insamling där Cramo dubblerar inkomna medel.

Andra företag som skänker pengar till hjälporganisationer med anledning av flyktingkrisen är, enligt en rundringning som Svenska Dagbladet har gjort, Telia Sonera, Axfood, Investor och SEB och Telia Sonera.

Svenska Dagbladet har även rapporterat att Ikea Foundation är UNHCR:s största privata bidragsgivare, samt att Ikea har skickat madrasser och täcken till syriska flyktingar i Syriens grannländer.

Komikerna Henrik Schyffert och Johan Rheborg auktionerar ut en standup-show till förmån för Röda korset och arbetet att lindra den pågående flyktingkrisen, rapporterar Breakit.  Högst bud, 480 000 kronor, har lagts av Minecraft-skaparen Markus ”Notch” Persson.

Hur hjälper ditt företag till? Mejla Ny Teknik och berätta: redaktionen@nyteknik.se

Linda Nohrstedt

Mer om: Flykting

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer