Så blir roboten en i gänget

2015-12-16 12:33  

AUTOMATIONSNÄSTET. Robotarna lämnar sina burar och samarbetar med människan. Men det som sker i dag är bara början – utvecklingen lär fortsätta.

För dessa robotar har också fördelen att de är lätta att programmera vilket gör det möjligt att automatisera även små serier.

Tre experter som tittat närmare på människa-robot-samarbete ger här sina bästa råd. De svarande är:

  • Kerstin Johansen, universitetslektor, Linköpings universitet.
  • Åke Gustafsson, produktionsingenjör, Volvo Personvagnar.
  • Björn Langbeck, senior projektledare Swerea IVF och medlem i Monteringsforums rådsgrupp.

(Se grafik med automationsnästet frågor och svar i högerspalten)

 

1. Vad menas med människa-robot-samarbete och är det något som kan användas i dag?

Kerstin ­Johansen: ”Det finns företag som i dag använder en industrirobot i samma arbetsområde som operatören utan fysiska hinder. Men man kan inte föra in detta i produktionen utan stöd från standarder inom området. Därför kan man bara ha en liten lättviktsrobot tillsammans med en människa om man kan säkra arbetsområdet och arbetsprocessen. Riskanalyser är väldigt viktigt att genomföra korrekt.”

Åke ­Gustafsson: ”Det är när människa och robot samverkar inom samma arbetsområde och även med samma arbetsuppgifter. Oftast finns det inga skyddsstaket mellan robot och människa utan roboten, inklusive verktyg, betraktas som säker. Det är viktigt att det är människan som styr roboten och arbetsflödet. Vi har redan sådant upplägg i dag där vi limmar innertak och skruvar fast konsoler.”

Björn ­Langbeck: ”I dag menar man att människa och robot kan jobba nära varandra. Det behövs inte alltid en bur runt roboten. De robotar som används utan skydd är små och lätta och rör sig långsamt. Om människa och robot krockar så gör det inte ont och ingen kan bli skadad. Detta är teknikens ståndpunkt i dag. I framtiden vill vi kunna jobba nära eller helt ihop med en stor och kraftfull robot, men där är vi inte ännu.”

 

Läs mer:

Läs mer: Robotar ska lämna linorna på bilfabrikerna

 

2. Vilken inverkan kan människa-robot-samarbete ha på företagets produktion och konkurrenskraft?

Kerstin ­Johansen: ”Om man kan samverka människa och robot så ser jag att roboten kan hjälpa operatören med det som är tungt eller monotont. Vidare så ökar möjligheten till att minska mängden programmering av roboten och vi kan använda människan där den är flexibel och kan fatta beslut. Man kan enklare och snabbare återanvända automationen/roboten i nya monteringssituationer.”

Åke ­Gustafsson: ”Öka kvalitet och minska kostnader. Förbättra ergonomin på flertalet arbetsplatser, det vill säga ta bort monotona moment som i stället utförs av roboten. Små och säkra robotar är flexibla och kan lätt flyttas till andra arbetsuppgifter.”

Björn ­Langbeck: ”Dessa robotar kan programmeras snabbt och med begränsade kunskaper. Genom detta blir det möjligt att automatisera även små serier vilket ger ny konkurrenskraft. Samarbetet med de kraftfulla robotarna förväntas leda till lägre automationskostnad eftersom människan tar hand om finpositioneringen vid monteringen.”

 

3. Vilka råd kan du ge till företag som vill veta mer om möjligheterna med människa­-robot-samarbete?

Kerstin ­Johansen: ”Många olika robotar kommer ut på marknaden just nu och det är viktigt att analysera sin egen produktionsprocess för att veta vilket behov man har och var man vill införa en robot. Analysera din egen process så att du automatiserar rätt sak. Roboten ska vara lämplig att använda för samverkan, vilket kräver att man har koll på standardiseringskraven. Sök information, kontakta flera integratörer och gå på informationsmöten, konferenser och liknande.”

Åke ­Gustafsson: ”Det är viktigt att alltid göra en riskanalys, som omfattar hela arbetscykeln och alla tillhörande verktyg med mera. Det finns i dag ett stort utbud av säkra robotar med helt olika egenskaper. Det gäller att välja rätt robot för arbetsuppgiften. Även om roboten betraktas som säker, så skiljer installationen sig inte från en normal robotinstallation. Det gäller att välja rätt robot och rätt integratör.”

Björn ­Langbeck: ”Gå in på youtube och titta på ”collaborative robotics”. Det finns många filmer där som kan ge inspiration och kunskap. Börja sedan i liten skala. Köp en robot och ta in den på en enkel uppgift i produktionen. Ju förr du börjar, desto tidigare kommer du att kunna skapa lönsamma monteringsceller.”

  

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev om automation!

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt