Övriga nyheter

Så blev jag virtuell estländare

Jonas Ryberg besöker estniska ambassaden för att få ut sitt digitala medborgarskap. Där visar han upp giltig legitimation och får lämna fingeravtryck – sedan är det klart. Foto: Jörgen Appelgren

NY TEKNIK TESTAR. Estland vill inte låta bara sina egna medborgare legitimera sig elektroniskt. Sedan knappt ett år tillbaka kan vem som helst skaffa sig ett elektroniskt medborgarskap i baltstaten. Som reporter på Ny Teknik kunde jag inte motstå frestelsen att bli digital estländare.

Publicerad

Själva ansökan är enkel och görs via ett vanligt webbformulär på sajten e-estonia.com. Det är bara aningen krångligare än att skapa ett Facebookkonto eftersom du måste ladda upp en kopia av en id-handling, helst ditt pass, och ett foto av dig själv. Sedan är det bara att betala 500 kronor och vänta på att ansökan ska behandlas.

Men det gäller att läsa instruktionerna noga, jag valde att ladda upp en kopia av mitt svenska körkort och ett svartvitt foto av mig själv. Det gillades inte av den estniska gränspolisen. Någon vecka efter ansökan fick jag ett e-brev med uppmaningen att i stället skicka kopia på mitt pass eller annan resehandling och en färgbild. Det känns aldrig särskilt lustigt att skicka runt sina personuppgifter okrypterat i mejl, men jag valde till slut att lita på personen med den imponerande titeln ”Chief Specialist”.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här