Rymden hetast i baktävling

2016-01-12 15:00  

Nu har vinnaren korats i Ny Tekniks tävling i pepparkakshusbygge med tekniktema. Ida Wikström bakade ögonblicket när Curiosity just hittat betydande kvävebindningar på Mars.

Ida Wikström, från Skellefteå, var en av 23 som skickade in bilder på sina pepparkaksbak till Ny Teknik. Juryn fastnade för hennes Marslandare, bemannad med tomtar.

Motivering: Ett aktuellt tema och tydlig julkänsla gav vinnaren det lilla extra som krävs för förstaplatsen.

Hur fick du idén?

– Jag försöker att alltid ha ett tekniskt tema på pepparkaksbaket, så i år kändes Mars/Star Wars lämpligt, genomförbart och dessutom aktuellt, skriver Ida Wikström i ett mejl till redaktionen.

Vad är dina bästa baktips?

– Var beredd på att använda lite tålamod, allt blir inte alltid rätt på första försöket! Och råkar det bli fel, så går rivjärnet bra att använda för att justera kanterna, skriver hon och fortsätter.

– Mycket Nonstop och kristyr kan dölja en del skavanker!

Eftersom så många vassa bidrag skickades in bestämde sig juryn för att prisa två extra vinnarbidrag.

De går till Niclas Evestedt, Robin Lilja och Jonatan Blom för deras naturtrogna grävmaskin samt till Anders Persson och hans son, som tillsammans bakat en fungerande godismaskin.

– Vi gjorde exjobb på Volvo alla tre, där vi höll på med en autonom hjullastare. Så då tyckte vi att det var kul att bygga en Volvomaskin, säger Niclas Evestedt som också avslöjar ett eget expertknep:

– Vi körde lite annorlunda teknik och bakade i stora sjok, som vi sågade ut formerna från. Annars blir det ojämna kanter.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer