Rulla på gator och torg

2015-11-03 15:00  

Allt fler rullar förbi på ett eller två eldrivna hjul, observerar Monica Kleja. Ståhjulingarna kallas Segway, i likhet med originalmodellen.

1.För den balanserade På enhjulingen Solowheel gäller det att hålla balansen, men du får i alla fall hjälp av gyroskop. Batteriet laddas på en timme, och ska räcka till en till två timmars körning. Klarar 16 km/h. Kan även köras på gräs och grus, men börja på asfalt. Pris: 12 500 kronor.

2. För de små För de allra minsta finns lilla Dareway. Ståhjulingen beskrivs passa åldrarna 4–7 år och drivs av ett 12-volts batteri. Barnet gasar genom att trycka på en fotplatta. Har också elektriska bromsar och kan rotera och snurra. Pris: 1 700 kronor.

3. Ultralätt Hajpade Hovertrax har ultralätt design och är försedd med ett smart batteri, kallat VC3. Det laddas inte bara via elkontaktet utan även när du bromsar eller rullar i nedförsbackar. Pris: 12 500 kronor.

4. Klarar av regn Airwheel är en tvåhjuling som kan transportera dig upp till sex mil. Den är vattentålig och kan köras även i regn och har en topphastighet på 18 km/h. Att ladda batteriet fullt tar sex timmar.

Pris: 11 700 kronor.

5. Räknas som cykel I2SE heter en av två nya modeller från amerikanska Segway. Denna modell har en räckvidd på 38 km, och laddar på sex-sju timmar. Är utrustad med redundanta, dubbla datorer, och flera gyroskop. Maskinen bromsar in vid 20 km i timmen, vilket är maxhastigheten om tvåhjulingen ska räknas som cykel i trafiken. Pris: 60 000 kronor.

6. Följ i mobilen Monowheel Elite är en enhjulad variant som kan färdas i upp till 30 km/h. Batteriet uppges räcka till för att rulla fyra mil och det laddas inom tre timmar. Kan kommunicera med mobiler via bluetooth. Du kan exempelvis se hastighet och batteristyrka och styra ljuseffekter och maxhastighet i mobilen. Pris: 9 900 kronor.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer