Robotforskarna fixar 3d-modeller

2013-09-03 06:00  
Miroslav Kobetski är teknikchef på Volumental och Caroline Walerud vd. Företaget har inlett ett samarbete med ett ortopedföretag som vill skanna in fötter och sedan skriva ut fotinlägg i 3d. Foto: Jörgen Appelgren

En 3d-modell av familjens hund, en fot – eller en staty på ett museum. En ny tjänst från KTH fixar det på några sekunder. Allt som behövs är en enkel kamera och en dator med webbläsare.

Jag slår mig ner på stolen. Miroslav Kobetski, teknikchef på KTH-avknoppningen Volumental, kopplar in kameran i sin bärbara dator. Han använder en vanlig Kinect, Microsofts spelkontroll för att styra spel med kroppsrörelser.

Med en knapptryckning startar han skanningen. Han för sedan kameran runt mitt huvud. Det hela tar bara några sekunder. En stund senare kan jag vrida och vända på mig själv som 3d-modell i datorn.

– Idén är att det ska vara enkelt och snabbt att skanna ett objekt och att det inte ska kräva en massa extra hård- och mjukvara, säger han.

Förutom en kamera som också ger information om djup i bilden, som Kinect, behövs bara en dator med webbläsare. Alla beräkningar görs på Volumentals servrar dit data från kameran skickas.

Algoritmerna som tolkar och komprimerar informationen från kameran och bygger 3d-modellerna utvecklades från början av robotforskare på KTH i projektet kinect@home. Syftet var att lära robotar att känna igen sig i vardagliga miljöer.

Samtidigt som Miroslav Kobetski och forskarkollegerna Alper Aydemir och Rasmus Göransson filade på algoritmerna, började billiga 3d-skrivare komma ut på marknaden.

– Men den som skaffar en 3d-skrivare vill också ha något kul att skriva ut. Vi insåg att det saknades ett enkelt verktyg för 3d-skanning, säger vd Caroline Walerud.

Tillsammans med KTH-forskarna grundade hon Volumental i december förra året. Vid intervjun är hon med via Skype från Kalifornien där hon bland annat träffar tänkbara partners och investerare.

Caroline Walerud säger att tekniken har närmast oändliga användningsområden. Exempelvis privatpersoner som vill skanna in allt från husdjur till vardagsrummet för att kolla om nya soffan passar in.

Företaget har dock valt att koncentrera sig på företag, bland annat inom medicinsk teknik. Samarbete har inletts med ett ortopedföretag som vill använda tekniken för att skanna in fötter och sedan skriva ut fotinlägg i 3d.

– Vi jobbar nu med att specialanpassa tjänsten för det och visa att vi klarar kravet på en upplösning på en millimeter.

En annan kund utvecklar appar för museer och har planer på att skanna in till exempel statyer så att besökarna kan vända och vrida på dem i mobilen.

Volumental

  • Gör: Webbaserad tjänst för 3d-skanning och 3d-utskrift (på gång).
  • Grundat: 2012.
  • Ort: Stockholm.
  • Anställda: Fem, snart tre till.
  • Finansiering: Bland annat två miljoner från Vinnova.
  • Tekniken: 3d-skanningen fungerar både på mac och pc. Vilken djupkamera som helst ska kunna användas. Fungerar i dag med Microsoft Kinect och djupkameror från Primesense.

Söker pengar på Kickstarter

Volumental är mitt i en kampanj på Kickstarter, en sajt för att samla in pengar till olika projekt. Målet är att få ihop 20 000 dollar för att ta nästa steg: en app för att skriva ut modellerna i en 3d-skrivare.

– På någon minut kommer du att kunna skanna in till exempel din familj och få en modell som är direkt utskrivbar, antingen på din egna skrivare eller genom någon av skrivbyråerna som finns online, säger Caroline Walerud.

Marie Alpman

Mer om: KTH

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer