Robotdammsugare – till de som redan städat

2015-02-09 05:30  
”Kom, VR9000, ja kom då!” Det är roligt att leka med en robotdammsugare. Foto: Ola Jacobsen

Samsung VR9000 är väldigt mycket bättre än tidigare generationer robotdammsugare. Men är den tillräckligt bra för att ersätta den vanliga dammsugaren hemma? Ny Teknik har testat.

En sak står helt klar från början. Om du har barn som är det minsta intresserade av prylar är det här en väldigt rolig leksak. För sjuåringen blev robotdammsugaren snart som ett husdjur, dock utan att byta namn.

– Kom, VR9000, ja kom då! säger sjuåringen medan han lyser med fjärrkontrollens laserpekare på golvet bredvid sig i köket.

Maskinen vaknar till liv i sin laddstation och kommer lydigt rullande, försiktigt rundande stolsben.

Funktionen stop cleaning är nog framför allt framtagen för att man ska kunna bussa roboten på enstaka skräpiga ställen, som om man till exempel tappat ut något på golvet. Men den fungerar också utmärkt för att kalla på sin lilla vän.

Samsung VR9000 är fullständigt fullproppad med funktioner. Man kan programmera den för att städa vissa tider och vissa områden. Den håller också reda på sin batteristatus och återvänder för laddning vid behov, bara för att återuppta arbetet när den har tillräcklig kapacitet.

Roboten har ganska stora hjul, vilket hjälper den att ta sig över sladdar, mattkanter och mindre trösklar. Det inbyggda navigationssystemet håller förvånansvärt bra koll på var den är. Även när det bråkat med en knepig mattkant och hamnat ur kurs, så hittar den in i sitt spår igen.

Den största utmaningen för dammsugaren under testet var de trösklar som var på gränsen till robotens förmåga. Ibland lyckades den ta sig över, men inte tillbaka igen. Det kan lösas med hjälp av en ”Virtual Guard” som följer med som tillbehör. Med den kan man skapa förbjudna zoner som roboten aldrig dammsuger innanför. Men har man flera knepiga platser i hemmet kvarstår problemet.

Samsung själva säger att dammsugaren har 60 gånger mer sugkraft än tidigare modeller. Det säger nog mer om tidigare modeller. Jag upplever att den har ungefär motsvarande sugförmåga som en bättre konventionell dammsugare.

För den som längtar efter att slippa dammsuga själv räcker VR9000 en bra bit på vägen. Särskilt om man kan plocka undan lite innan man ger sig i väg för att låta roboten härja fritt. Vill man ha det riktigt fint behöver man också plocka undan stolar och soffbord. Även om roboten känner av benen väldigt bra har den svårt att städa riktigt nära dem.

Samma sak gäller nära väggar. Damsugaren lämnar en 5–10 centimeter bred remsa mot väggen utan åtgärd.

Sammanfattningsvis kan man säga att Samsung VR9000 kan vara ett utmärkt komplement till konventionell dammsugning, framför allt om du har undanplockat och låga trösklar.

Klarar 31 cm åt gången – men inte nära väggen

Namn: Samsung VR9000.

Pris: 9 000 kronor.

Storlek: 378 x 135 x 362 mm.

Vikt: 4,8 kg.

Rengöringsbredd: 31 cm.

Sensorer: 10 sensorer och en kamera. Används för att göra en karta över rummen för optimal städrutt, undvika krockar och att mäta om den går in under möbler.

 

Ola Jacobsen

Mer om: Robotdammsugare

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer