Robotarna fajtas om 30 miljoner

2015-05-26 23:00  

25 lag gör upp om nästan 30 miljoner kronor i finalen av Darpa Robotics Challenge. Robotarna ska köra bil, ta sig in i en byggnad och göra hål i en vägg på egen hand.

Robottävlingen drogs i gång av den amerikanska försvarsmyndigheten Darpa efter kärnkraftskatastrofen i Fukushima. Målet är att utveckla autonoma robotar som kan hjälpa till vid katastrof­situationer.

Till finalen, som hålls den 5–6 juni utanför Los Angeles, har 25 lag kvalificerat sig. USA och Asien dominerar stort. Tolv av lagen kommer från USA och fem från Japan. Europa respresenteras av två tyska och ett italienskt lag.

Under finalen ska robotarna bland annat köra bil till en tänkt katastrofplats, ta sig in i en byggnad, gå i trappor, öppna ventiler och göra hål i en vägg.

När robotarna tagit sig in i byggnaden kommer den trådlösa kommunikationen mellan robot och tekniker medvetet att störas. Faller de måste de också kunna ta sig upp på egen hand. Robotarna måste också klara sig utan ström via kabel och utan att ladda batterierna när de befinner sig i banan.

Startfältet består av både två- och fyrbenta robotar. Sju av lagen använder roboten ”Atlas” från Boston Dynamics som ägs av Google. Inför finalen har ”Atlas” uppgraderats och bär bland annat på ett paket med litiumjonbatterier på 3,7 kWh.

Första pris på motsvarande 17 miljoner kronor går till det lag som klarar banorna på kortast tid. Tvåan åker hem med 8 miljoner och trean får 4 miljoner kronor.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt