Ringhals: vårt skydd fungerar bra

2012-10-09 10:55  
Tommy Nielsen Foto: Foto: SSM

-Vi har det skyddssystem som lagen kräver och det har fungerat bra. Det säger Gösta Larsen, Ringhals kommunikationschef, om Greenpeace-intrånget i morse. Även Strålsäkerhetsmyndigheten anser att skyddet fungerat som det ska på de utsatta kärnkraftverken.

-De tog sin in och blev gripna, allt skedde jättesnabbt. Men de var aldrig i närheten av reaktorerna, säger Gösta Larsen, kommunikationschef på Ringhals, om de 16 aktivister som klippte sönder ett nätstängsel och tog sin in på kärnkraftsverkets så kallade "fabriksområde".

Polisen arbetar nu med att förhöra Greenpeacemedlemmarna och ska också söka igenom områdena innanför avspärrningarna på såväl Ringhals som Forsmark.

-Vi har hundra hektar, det är ett jättestort område och vi vill vara säkra på att ingen är kvar, säger Gösta Larsen.

Tommy Nielsen, inspektör inom området fysiskt skydd, på Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, säger att man ser allvarligt på händelserna i morse men att skyddet tycks ha fungerat som det ska.

-Utifrån den information som vi har nu ser det fysiska skyddet ut att ha fungerat. Staketet är inte till för att hindra någon att ta sig in utan för att larma on någon gör det, säger han.

Samtidigt kommer myndigheten nu att starta utredningar för att i detalj granska hur de tekniska larmanordningarna och insatser från väktare och polis fungerat.

Lisa Sennervik, presstalesman vid Uppsalapolisen uppger att 46 aktivister omhändertagits vid kärnkraftverket i Forsmark, varav nio stycken befanns sig strax utanför staketen.

-Vi genomför nu ett första förhör här i en angränsande lokal och vill bland annat ta reda på om någon av dem är utländsk medborgare, säger hon. Polisen arbetar också med att skaffa fram transporter.

Enligt Lisa Sennervik lyckades 37 aktivister klättra över in på Forsmarks-området med hjälp av flera stegar. De ska senare bara ha uppehållit sig inom området och inte ha försökt att ta sig längre in.

Hon bekräftar också uppgiften om att poliser från Uppsala och från Nationella insatsstyrkan fanns i närheten när larmet kom och snabbt fick rycka ut.

-Ja det hade haft övningar här i går och sovit över på hotellanläggningen.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer