Digitalisering

Representanthuset i USA: Stoppa massinsamlingen av trafikdata

Representanthuset i USA har med stor majoritet röstat ja till ett lagförslag som vill förbjuda signalspaningstjänsten NSA att samla in trafikuppgifter om alla amerikaners telefonsamtal. Foto: TT
Representanthuset i USA har med stor majoritet röstat ja till ett lagförslag som vill förbjuda signalspaningstjänsten NSA att samla in trafikuppgifter om alla amerikaners telefonsamtal. Foto: TT

USA:s representanthus vill sätta stopp för NSA:s massinsamling av amerikanska medborgares samtalsuppgifter.

Publicerad

Men en stor majoritet (338 ja och 88 nej) röstade Representanthuset - den ena av USA:s två parlamentariska kamrar i Kongressen - i onsdags ja till ett lagförslag som vill förbjuda signalspaningstjänsten NSA att samla in trafikuppgifter om alla amerikaners telefonsamtal.

Massövervakningen avslöjades 2013 av dokument som läckts av Edward Snowden.

Lagförslaget motsäger dock inte att den amerikanska regeringen eller dess myndigheter ändå kan få ta del av amerikanska medborgares trafikuppgifter, eftersom telekombolagen i USA samlar in och lagrar trafikdata och sparar dem för faktureringsändamål i mellan 18 månader till fem år. Det uppger The New York Times.

Men om förslaget går igenom måste NSA först ha godkännande av en specialdomstol för säkerhetsmål, den så kallade FISA-domstolen, för att få ut uppgifterna från operatörerna.

Lagförslaget möter hårt motstånd i den andra kammaren, Senaten. Där vill en grupp med försvarshökar, inte vill ha några ändringar av Patriot Act-lagen alls. Samtidigt som en annan grupp tvärtom och än mer vill inskränka NSA insamling av trafikdata som rör amerikaner.

En domstol slog i förra veckan i en dom fast att NSA:s inhämtning av trafikdata ur de amerikanska telefonregistren strider mot landets lagstiftning.

Det beslutet innebär dock inte att massinsamlingen avslutas innan Kongressen sagt sitt.


Följ Ny Teknik på Facebook!


Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!