Regeringen vill snabba på utvecklingen

2016-03-01 05:00  
Sverker Brundin är redaktör för Ny Tekniks systertidning Digital Teknik Foto: Jörgen Appelgren

KOMMENTAR. Näringsdepartementet ökar trycket för digitaliseringen av samhället och företagen, med särskilt fokus på industrin.

Häromveckan höll både närings- och innovationsminister Mikael Damberg och it-minister Mehmet Kaplan i ett industrisamtal med utgångspunkt i regeringens strategi kallad Smart Industri, en slags svensk variant på Tysklands Industri 4.0 och USA:s Industrial Internet.

Mehmet Kaplan tryckte på att digitaliseringspolitiken måste nå alla nivåer inom samhället och inom alla politikområden. Han anser att en viktig utgångspunkt är Digitaliseringskommissionens slutsatser, där det kom en stor rapport i december.

Mikael Damberg lyfte särskilt den stora omställningen som svensk industri står inför på grund av den digitala utvecklingen. I en intervju med Computer Sweden säger Mikael Damberg till och med att frågan är den långsiktigt viktigaste frågan för Sverige.

Läs mer:

Läs mer: Enorm tillväxt för den uppkopplade industrin

Som medel för att få fart på det hela pratar Damberg om utbildningsinsatser och testbäddar. Det senare ska inte bara gynna de etablerade industriföretagen utan också startup-företag. Regeringen har dessutom precis utsett en särskild startupansvarig, som ska sitta på Näringsdepartementet. Det är Marie Wall, som närmast kommer från Vinnova som projektansvarig för myndighetens nationella inkubatorprogram. Tidigare har hon haft roller på bolag som Microsoft och Capgemini.

När det gäller testbäddar har inkubatorer ofta en viktig roll för att hjälpa entreprenörer och innovatörer med affärsutveckling, finansiella, tekniska och kommersiella nätverk och saker som kontorstjänster. Svenska UBI Global har nyligen rankat världens bästa inkubatorer kopplade till högskolor och universitet. Bäst i Sverige är:

1. Uppsala Innovation Centre, Uppsala universitet och Sveriges lantbruksuniversitet.

2. GU Ventures, Göteborgs universitet.

3. Encubator, Chalmers tekniska högskola.

4. Stiftelsen Chalmers Innovation, Chalmers tekniska högskola.

5. The Game Incubator, Högskolan i Skövde.

Bäst i världen är Setsquared, kopplad till universiteten i Bath, Bristol, Exeter, Southampton och Surrey i England.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer