Regeringar har valt bort fossilfria etanolen

2015-12-03 05:00  
Susanna Balstcheffsky är chefredaktör på Ny Teknik.

LEDARE. Svenska regeringen hade kunnat ta strid med EU för att fortsätta etnol-satsningen.

Sverige ska bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer. Med vårt initiativ Fossilfritt Sverige utmanar vi nu andra länder att gå samma väg.”

Så skriver miljöminister Åsa Romson i en debattartikel i The Guardian, inför klimatmötet i Paris som pågår nu.

Sverige kan visa med exempel hur minskade utsläpp går hand i hand med, och till och med stimulerar, ekonomisk utveckling, skriver hon också.

Ett utmärkt exempel hade varit den svenska tillverkningen av etanol som fordonsbränsle. När debatten gick hög om att etanolproduktion konkurrerar med odling av grödor för livsmedel, år 2008, så visade svenska Agroetanol att så behöver det inte alls vara. Att Sverige även tillverkade etanolbilar och bussar gjorde inte saken sämre.

Och hade miljö- och finansministrar av både blå, klövergrön och maskrosgrön färg velat, så hade Sverige kunnat strida i EU för etanolen som ett ypperligt fossilfritt bränsle, och hålla fram exempel på att den kan tillverkas på rätt sätt.

I stället höjdes skatten i går och nu är etanolen det dyraste bränslet på marknaden. Det är ett resultat av att EU anser att biodrivmedlen har överkompenserats jämfört med de fossila alternativen. Vid årsskiftet höjs skatten lite till.

Men ingen regering kan ge EU skulden för den sorgliga avvecklingen av etanolen. Ny Tekniks fordonsreporter Eddie Pröckl rapporterar om det svenska etanolbränslets uppgång och fall. När larmrapporter spreds i medier om den dåligt producerade etanolens häpnadsväckande stora koldioxidavtryck, drog dåvarande regeringen öronen åt sig och slopade den ena förmånen efter den andra.

Sveriges regering kommer att misslyckas med målet om en fossilfri fordonsflotta till år 2030. Experterna är eniga om att biodrivmedel måste få draghjälp av lägre skatt för att klara omställningen till dess.

Både den nuvarande regeringen och den förra har visat att de är beredda att ta strid mot vissa EU-direktiv. Att tillåta licensjakt på varg är ett exempel.

Att kämpa för skattelättnader på biobränsle hade rimmat bättre med miljöministerns debattartikel i The Guardian.

Susanna Baltscheffsky

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer