Rebellen som aldrig ger sig

2013-06-19 14:32  

Vill du också få makt i Energisverige? Gör som Eric Anderzon: starta ett uppror.

Många svär över elräkningen. Företagaren Eric Anderzon tog till strid. Han leder Elnätsupproret som han startade för tre år sedan tillsammans med tre andra företagare i Gnosjötrakten.

Deras hårdnackade kamp har fått stort medialt genomslag och givit avtryck både i politiken och på myndigheter. Därmed säkrar han plats 18 på Ny Tekniks maktlista.

– När jag som autodidakt i Anderstorp uttalar mig så skramlar det till i kristallkronorna på Rosenbad. Klart att det är rätt kul, säger Eric Anderzon.

Det hela började när Eon höjde elnätsavgiften, alltså den del av elnotan som är nät- och överföringsavgifter. En helt omotiverad pålaga, tyckte Gnosjöföretagarna. De vände sig till näringsministern, statsministern, Energimarknadsinspektionen (EI) och Eon. Utan framgång. Det blev den tändande gnistan för Elnätsupproret.

Gruppen har lagt mycket kraft på att sätta sig in i elmarknadens komplexa regelverk och energijättarnas bokföring, som de ser som medvetna dimridåer för att förvilla konsumenter.

– Sanningen ska upp på bordet. Vi hittade grova fel som politiker och myndigheter inte verkade ha förstått. Det är det som driver oss, säger Eric Anderzon.

Första stora framgången tycker han är att EI inrättade ett Energimarknadsråd, där industri- och konsumentrepresentanter nu bevakar kundens intresse. Elnätsupproret har dessutom drivit fram ett antal regeringsutredningar och är nu en remissinstans till myndigheter såväl som departement.

Förutom nät- och överföringsavgifter är gruppen engagerad i indelningen i elområden och elförbindelser med utlandet, däribland Nordbaltkabeln som nu utreds.

Ni har kallats för gräsrötter, men även grythundar?

– Jo, vi släpper inte taget om ett ärende förrän vi är klara.

Charlotta von Schultz

Elnätsupprorets mantra

Vem driver på, och vad har denne för incitament till förändringen?

Vem betalar, och vad får denne för pengarna?

Förbättrar det konkurrenskraften för svensk industri, och ekonomin för vanliga svenska elkonsumenter?

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer