Rätt programmerare hittas med datorspel

2015-06-26 05:00  

Skriv så bra kod att stridsvagnen besegrar de elaka spindlarna. Med ett nytt datorspel ska de bästa programmerarna lockas till en jobbsökarsajt.

Spelet Tank Challenge har tagits fram av rekryteringsbolaget Software Skills efter en idé av it-konsultbolaget Cybercom. Planen är att det ska lanseras online av Cybercom om ungefär en vecka.

Spelarens uppgift är att programmera en stridsvagn så att den lyckas skjuta så många angripande spindlar som möjligt. Koden kan testas i sex olika svårighetsnivåer, där spindlarna beter sig på olika sätt.

– Utmaningen är att skriva en generellt smart algoritm som klarar olika miljöer, säger Henrik Enström, grundare av Software Skills.

Koden kan skrivas i Java, Javascript och Python 3, men tanken är att det framöver också ska gå att använda C och C++.

För att få se sitt poängresultat måste spelaren ange sin e-postadress. På så sätt räknar Cybercom med att få kontakt med de bästa programmerarna. Därför har spelets ramverk fått namnet Honeypot, kruka med honung.

– Det är lite så vi ser det. Vi ska lägga ut spelet på vår jobbsökarsida och sprida det i sociala nätverk. Bara det lockar många till vår jobbsökarsida kommer det att ge resultat, säger Tom Strömberg, konsultchef på Cybercom.

Genom att locka skickliga programmerare till företagets jobbsökarsida hoppas Cybercom lösa problemet att många ingenjörer inte aktivt söker något nytt jobb, trots att de kan tänka sig att byta anställning om möjligheten uppenbarar sig.

– Det är ett stort problem i hela branschen. Det är väldigt svårt att hitta dem som har arbetslivserfarenhet och är i arbete, det är inte så mycket aktivt sökande som förut. Vi söker så många duktiga programmerare som vi kan få tag på, säger Tom Strömberg.

Spelet har byggts av sex ingenjörsstudenter på Chalmers som gjorde sitt kandidatarbete på Software Skills.

– De har valt teknisk lösning själva och byggt från grunden med moderna ramverk. De har lagt mycket tid och energi på det här och varit extremt duktiga, berättar Henrik Enström.

Hittills har spelet testats av anställda på Cybercom och Software Skills. I skrivande stund är det Henrik Enström som ligger i topp i poänglistan.

– Det är väldigt lätt att komma i gång. En rad kod så har du en lösning, men för en riktigt bra lösning kanske du vill lägga flera timmar. Jag har själv fastnat åtskilliga timmar när jag egentligen skulle ha jobbat, säger han.

Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

Seriösa spel – inte bara underhållning

Spelifiering eller gamification innebär att element från spelsammanhang används på andra områden. När hela spel används för andra syften än underhållning kallas det serious gaming eller seriösa spel. Här är några exempel:

  • Minecraft används för att öka medborgardialogen inom samhällsbyggnad.
  • Inom vården finns ett stort intresse att använda spel för att öka motivationen, bland annat i rehabiliteringssyfte.
  • Försvarshögskolan använder egenutvecklade datorspel för att träna taktik och strategi.

Testa spelet

Linda Nohrstedt

Mer om: Datorspel

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer