Raffinaderi slipper oljesanering i havet

2014-06-24 23:00  
NyT 2014: 24.

En stor mängd olje­rester ­ligger på havsbottnen utanför Nynäshamn på grund av ett äldre utsläpp från Nynas ­oljeraffinaderi. I förra veckan­ beslutade mark- och miljödomstolen att oljebolaget ­inte behöver ta upp föroreningarna.

Det finns även föroreningar inom oljeraffinaderiets område, och domstolen beslutade att Nynas får använda den omstridda arkeametoden för att sanera dessa områden. Ny Teknik har tidigare berättat om metoden, som har kritiserats från vetenskapligt håll.

Domstolen konstaterade att det råder viss osäkerhet om metodens effektivitet och har därför begärt att Nynas ska redovisa resultatet av saneringen.

Även när det gäller oljeresterna på havsbottnen, ungefär 40 meter under vattenytan, gick domstolen på oljebolagets linje. Bolaget åläggs att utreda om det finns skäl att täcka den förorenade bottnen.

Att ta upp oljeresterna, så som till exempel Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten har förordat, tyckte domstolen inte var miljömässigt motiverat.

Domstolen pekade på att risken är liten att föroreningarna sprids och konstaterade att det skulle vara förenat med stora kostnader att ta upp föroreningarna för behandling. I det här fallet tyckte inte domstolen att miljönyttan skulle överstiga dessa kostnader.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer