Rådet: Spola ut vattnet i mest förorenade ån

2015-04-29 09:25  

För att bli av med föroreningarna från brandskummet i brunnen har miljökontoret rekommenderat Magnus Jonsson att spola ut sitt vatten i Delångersån. Att ån redan har höga halter fluortillsatser kände inte miljöchefen till.

På baksidan av Magnus Jonssons hus leder en slang ner till Delångersån. Dygnet runt spolas vattnet ut i ån.

– I vintras stannade pumpen och vattnet i slangen frös. Jag fick ta in slangen i garaget och tina upp den tre gånger. Det var inte roligt att plumsa runt i snön. Då svor man bra nog. Att det ska vara mitt jobb, säger Magnus Jonsson.

I en SLU-studie 2013 upptäckte forskaren Lutz Ahrens och hans kolleger höga halter av poly- och perfluorerade alkylsubstanser, så kallade PFAS-ämnen, i Delångersån. Av 41 testade vattendrag hade Delångersån högst koncentration.

Det här är en grupp ämnen som är vanliga i brandskum och kännetecknas av mycket starka bindningar mellan kol- och fluoratomer. Ämnena är därför långlivade i miljön och vissa av dem misstänks vid långvarigt intag av höga halter kunna skada immunförsvar, hormonsystem och fortplantningsförmåga.

Lutz Ahrens tycker inte att det var bra att miljökontoret rekommenderade Magnus Jonsson att spola ut sitt förorenade vatten i Delångersån.

– Då förorenar man miljön. De borde kontakta experter för att få råd, det här är komplexa problem, säger han.

Magnus Jonssons vatten har analyserats flera gånger. Som högst var det sammanlagda värdet av sex PFAS-ämnen 2 176 nanogram per liter vatten.

Det tycker Lutz Ahrens är ett högt värde. Han anser att Magnus Jonssons vatten bör pumpas upp och filtreras i stället för att spolas ut i Delångersån.

– Men det är en dyr och lång process, säger Lutz Ahrens.

När Ny Teknik frågar kommunens miljöchef Margareta Eiserman om de höga halterna PFAS i Delångersån känner hon inte till dem.

Borde du inte göra det som miljöchef?

– Jag kan inte hålla reda på vilka värden som finns i olika vatten, det är inte riktigt mitt uppdrag, säger hon.

Margareta Eiserman anser att tillskottet av fluortillsatser till ån genom spolningen från Magnus Jonssons hus är marginellt.

– Den totala mängden som har släppts ut här är en förhållandevis liten mängd. Det var 20 liter koncentrat som användes och det mesta har redan nått Delångersån i samband med branden, säger hon.

Varför Delångersån uppvisade högst koncentrationer av PFAS i studien 2013 vet forskarna ännu inte. Möjliga utsläppskällor är ett reningsverk och en brandövningsplats. Lutz Ahrens arbetar med en uppföljande studie som väntas bli klar i slutet av året.Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer