Radar kan ha hittat Nefertitis grav

2015-11-30 15:33  
Byst av den mytomspunna drottning Nefertiti. Foto: Markus Schreiber / TT

Genom att undersöka kung Tutankhamuns gravkammare med radar har forskare hittat ett okänt rum, som kan vara den mytomspunna drottning Nefertitis gravplats.

– Det ser ut som att Tutankhamuns grav... fortsätter bakom den dekorerade gravkammaren. Jag tror att det är Nefertitis och alla rön pekar i den riktningen, säger Nicholas Reeves på en presskonferens, enligt nyhetsbyrån AFP.

Den brittiske arkeologen har använt en sofistikerad japansk markradar för att undersöka utrymmet kring Tutankhamuns grav, där han är övertygad att Nefertiti ligger begravd.

– Vi sade tidigare att det fanns en 60-procentig chans att det finns något innanför väggarna. Men efter en första bedömning av radarbilderna kan vi hävda att det är 90 procents sannolikhet, säger Egyptens minister för fornfynd, Mamduh al-Damati, enligt Reuters.Tutankhamun dog vid 19 års ålder, efter bara nio år vid makten. Hans orörda gravkammare upptäcktes 1922 av brittiske arkeologen Howard Carter en av 1900-talets mest omtalade sensationer, som kallats för seklets stora arkeologiska upptäckt.

Nefertiti tros ha varit Tutankhamuns styvmor och är en av Egyptens mest mytomspunna härskare, men hennes grav har aldrig hittats.

– Det finns enligt radarn ett hålrum bakom vägen, det råder ingen tvekan om det. Däremot vi kan vi just nu inte säga något om storleken på utrymmet, säger den japanske radarspecialisten Hirokatsu Watanabe, enligt Reuters. De japanska experterna ska vara klara med sina analyser av radarrönen inom en månad. Men alla arkeologer skriver inte under på innebörden av de nya fynden.

– Nefertiti kan aldrig ha begravts i Konungarnas dal, säger experten Zahi Hawass, tidigare Egyptens riksantikvarie, till AFP.

Gilla Ny Teknik på Facebook

Mer om: Historia

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer