Prylarnas internet, men folkets då?

2015-08-28 12:51  

KRÖNIKA. Två av it-världens hetaste trender, 5g och prylarnas internet, eller Internet of Things, IoT, hänger ihop. Nästa generations mobilnät, 5g, ska klara uppkopplingen av 500 miljarder prylar någon gång efter 2020.

I Sverige är det inte bara giganten Ericsson som jobbar med IoT, utan även många små utvecklingsföretag och det är bra.

Men vem jobbar med uppkopplingen av människorna?

Visst, antalet mobilabonnemang per invånare i världen är 99 procent. Men det är inte detsamma som att nästan alla har en mobil. I Kina där mobiltätheten är 90 procent på papperet, saknar nästan halva befolkningen – 620 miljoner människor – ett eget abonnemang.

Och hälften av världens invånare har ännu inte tillgång till internet, enligt den internationella teleunionen, ITU.

Om den här digitala klyftan gör Fredrik Engdahl på konsultföretaget Northstream ett intressant inlägg i sin senaste blogg.

Vad ska till för att fler ska kunna skaffa en smart mobil för att komma ut på internet? En billig mobil räcker inte. I Kina går det redan att köpa en smart mobil av okänt märke för under 50 kronor.

Det måste ju finnas täckning också. En halv miljard människor har inte det. Att bygga ut mobilnät i otillgänglig glesbygd är dyrt. Det krävs minst 10 000 abonnenter för att få till en lönsam affär för operatörerna, enligt Engdahl. Säkert ännu fler i glesbygden där kunderna spenderar ungefär hälften så mycket pengar på sin mobil som en snittkund i städerna.

Så det krävs nya sätt att erbjuda täckning i otillgängliga områden. Men det ingår inte i de stora mobiljättarnas satsning på 5g och IoT.

Det finns några försök att koppla upp resten av världen. Men drivande är inte de stora mobilleverantörerna.

Det mest omtalade exemplet är Facebooks ”internet.org” med ambition att koppla upp ytterligare en miljard människor med solcellsdrivna drönare och satelliter. Ericsson är visserligen med på ett hörn, men engagemanget kan inte jämföras med satsningen på 5g.

Google har en liknande satsning – Project Loon – för att erbjuda mobilt bredband till glesbygd med heliumballonger. Den satsningen har Ericssons FoU-chef Ulf Ewaldsson kallat ”helt orealistisk”.

En tredje variant, inte heller den med mobilsystembolag i förarsätet, är Onewebs projekt med 648 mikrosatelliter.

Fredrik Engdahl tar också upp Nokias projekt Village Connection, som han kallar ett mindre ambitiöst, men en kanske mer realistisk satsning för användning i närtid. Tanken är att en liten by på egen hand ska kunna skapa sin gsm-access via en pc och en gsm-transmitter, som står i kontakt med en accesspunkt hos den vanliga mobiloperatören.

It- och mobilföretagen talar gärna om 5g och IoT. De – och vi i media – måste också uppmärksamma behovet av ny teknik för att koppla upp resten av människorna.

Läs mer

Kommentera och diskutera på nyteknik.se/kronikor

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer