Övriga nyheter

Prylarna gör att maten smakar gott utomhus

Köket som går i gång på allt. Omnilite Ti är ett litet, robust och bränslesnålt kök som går att värma med gas, bensin, diesel, fotogen och flygbränsle. Går att reglera med handskar på. Många extrasaker följer med, som Ergo Pump, multiverktyg med rensnål, vikbart vindskydd samt en slitstark förvaringsväska. Pris: 1 700 kronor.
Stekhäll direkt på elden. Stekhällen från Muurikka förvandlar eld, grill eller gasolbrännare till en stekhäll. Den är gjord av 3 mm varmvalsat stål och är svagt skålformad för att behålla vätskan vid matlagningen. De tre stålbenen är avtagbara för den som hellre vill lägga hällen direkt på grillen eller brasan. Pris: 700 kronor.
Om du har riktigt bråttom. Reactor från MSR är ett effektivt, kompakt och vindtåligt gaskök som kokar upp en liter vatten på tre minuter. Köket utnyttjar både den varma gasen och den stora ytan som glödgas under kastrullen. Tillsammans med vindskyddet går det att snabbt koka vatten även vid kalla och blåsiga förhållanden. Pris: 1 900 kronor.
För ångmaskinsentusiasten. Esbit Pocket Stove är riktigt liten. Bra för dig som vill kunna ha köket i fickan och ta fram för att koka kaffe eller värma vatten till din frystorkade mat. Eldas med 14 grams bränsletabletter av samma typ som leksaksångmaskiner går på. Effekten kan regleras i två olika lägen. Pris: 150 kronor.
Värm maten utan låga. Soldater har använt tekniken i fält sedan 90-talet, men nu har flera butiker tagit in produkterna för att sälja mot privatpersoner. Uppvärmningen aktiveras genom att man häller saltvattnet på värmedynan som då frigör energi i form av värme. Dyna och mat stängs in tillsammans i en påse och efter tio minuter är maten rykande varm. Pris: Omkring 70 kronor per måltid.
Slipp fingerkladdet. Med en lång sked från Optimus slipper du bli kladdig om fingrarna när du skrapar upp det sista i matpåsen. Skeden är tillverkad av en titanlegering och väger bara 19 gram. Handtaget är greppvänligt matt medan ytan på själva skedskålen är blankpolerad. Pris: 200 kronor.

MACKAPÄRER. Varm mat gör det härligare att vara ute när det är kallt. Ola Jacobsen har hittat prylarna som gör det enklare att äta bra i skogen.

Publicerad

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här