Professorn kritisk till förslag om e-röstning: urkorkat

Nästa riksdagsval ska Sverige testa elektronisk röstning, enligt ett förslag. Urkorkat, anser KTH-professor.

Den svenska vallagskommittén föreslog i fjol att Sverige ska testa e-röstning när vi går till val år 2018. Men planerna får kritik av Svante Linusson, KTH-professor i matematik, som kallar förslaget urkorkat.

Han tycker att ett grundläggande problem är att valhemligheten sätts ur spel.

– Det finns en anledning till att man röstar ensam bakom ett skynke i vallokalen. Hemma kan man ha släkt och vänner bakom ryggen som trycker på. Dessutom har Snowden-affären lärt oss att statsorgan som CIA kan veta vad som händer i ens dator, säger han.

Sårbarheten ser han som ytterligare en stötesten. Tänkbara hot är främmande makter som vill sabotera demokratiprocessen eller manipulerad programvara.

Den svenska vallagskommittén betonar att förslaget inte innebär att dagens röstning med papperslappar i vallokaler ska upphöra. E-röstningen ska vara ett komplement.

Andra europeiska länder har testat elektronisk röstning med olika framgång, enligt kommitténs utredning.

Schweiz och Estland har exempelvis flera års erfarenhet av röstning via internet, medan Nederländerna och Tyskland har avskaffat elektroniska system som testats.

Marie Alpman

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer