Problemarenan

2013-07-08 10:11  

Bygget av Tele 2 Arena har kantats av problem och kommer att bli en förlustaffär för Peab. Projektet har försenats, drabbats av vite och lett till ekonomiska tvister.

Från början skulle Tele 2 Arena vara klar i december 2012. Nu blir det i stället öppning den 20 juli.

Förseningen ledde till att Peab fick betala ett vite om 100 miljoner kronor till beställaren, Stockholms stad. Men flera andra ekonomiska tvister återstår att lösa efter att byggarbetena har avslutats.

Under 2012  tvingades Peab göra en nedskrivning av projektet med 300 miljoner kronor. I årsredovisningen konstaterade bolaget att arenabygget hade visat sig vara mer komplext än vad man förutsåg och att detta hade lett till ökade kostnader.

– Vi gjorde vissa felbedömningar om byggets storlek och komplexitet, säger Jan-Olof Nordin, Peabs ombud på Tele 2 Arena.

Men Peab klandrar även konsultbolaget WSP för en del av förseningen. WSP anlitades av betongleverantören Betongmästarna Sverige för att ta fram ritningarna på betongstommen.

– WSP har haft stora problem med projekteringen. De har inte lyckats lösa stommens komplexitet och knäckfrågor inom de givna tidsramarna, säger Jan-Olof Nordin.

WSP håller inte med om kritiken men vill inte kommentera saken närmare eftersom man ligger i tvist med Peab om ekonomisk ersättning efter projektet.

Men enligt Betongmästarnas förre vd Rolf Skoog bär även Peab en del av ansvaret för förseningen. Han menar att projektstyrningen har brustit eftersom utformningen av betongstommen ändrades under projekteringsarbetet. Enligt honom ville Peab också ändra ersättningsmodellen, vilket blev ett hårt slag för Betongmästarna, som begärde sig i konkurs under våren 2012.

Trots alla  problem är Tele 2 Arena nu nära sitt öppningsdatum. Flera fotbollsmatcher ska spelas på arenan i slutet av juli och den 24 augusti hålls den officiella invigningen med Kent, Robyn och Lars Winnerbäck.

– Vi är stolta, för vi har byggt en arena i världsklass, men det har varit tre tunga år, säger Jan-Olof Nordin.

Linda Nohrstedt

Mer om: Byggprojekt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer