Digitalisering
Pro, Mini och Air – här är Apples första datorer med Arm-chip
Macbook Air, Macbook Pro och Mac Mini är först ut när Apple fasar ut Intel till förmån för egendesignade Arm-processorer.
På tisdagskvällen svensk tid inleddes ett nytt kapitel i Apples historia som datortillverkare. Under ett pressevenemang med rubriken "One more thing" presenterade teknikbolaget sina tre första datorer med Arm-baserade chip.
Det rör sig om uppdaterade modeller av arbetshästen Macbook Pro 13 tum, ultraportabla Macbook Air samt den stationära datorn Mac Mini.
Arm-chip med 5nm-teknik
Allt tre modeller drivs av Apples skräddarsydda Arm-chip M1. Det är en systemkrets byggd med 5 nm-teknik och rymmer sammanlagt 16 miljarder transistorer. Chipet har en åttakärnig huvudprocessor (CPU) samt en grafikprocessor med lika många kärnor.
Ombord finns också ett dedikerat ai-chip ("neural engine") med 16 kärnor, Apple-utvecklat Thunderbolt-stöd för usb 4, en universell minnesarkitektur och flera nya säkerhetsfunktioner för kryptering och förbättrat runtime-skydd, exempelvis.
En av de stora vinsterna med "Apple Silicon" och M1 är de nya Arm-baserade kretsarna är betydligt mer energieffektivt, enligt bolaget. Som exempel kan nämnas att den nya Macbook Pro 13 tum uppges klara 17 timmar av websurf via wifi, och 20 timmars videouppspelning. Kan Apple leva upp till löftet innebär det en fördubbling av battertiden jämfört med den senaste Intel-baserade Macbook Pro, som kom i våras.
Kör x86-appar via emulator
Apple uppger också att operativsystemet MacOS Big Sur har optimerats för de nya Arm-chipen. Det innebär bland annat att Apples videoredigeringsprogram Final Cut Pro ska vara sex gånger snabbare än tidigare, och att ljudprogrammet Logic Pro kan hantera betydligt fler ljudspår parallellt.
För att överlätta övergången från Intel till Arm-chip finns också appen Rosetta 2 som gör det möjligt att via en emulator köra x86-programvara på de nya Arm-datorerna. Många existerade IOS- och IpadOs-appar ska dock kunna köras på maskinerna utan konvertering.
Här är Apples första Arm-datorer

# Macbook Air
På utsidan ser nya Macbook Air ut som den föregående modellen med Intel-processorer som kom i våras. Det nya Arm-baserade M1-chipet ska dock ge en ordentlig prestandaskjuts, vilket bland annat innebär fem gånger snabbare grafik (GPU), wifi-6-stöd, en batteritid på 15 timmar samt betydligt snabbare skrivhastigheter till datorns ssd-enhet.
Grundmodellen har en åttakärnig huvudprocessor (CPU), 256 gigabytes ssd-lagring och en prislapp på 12 495 kronor. Datorn släpps på marknaden 17 november.

# Macbook Pro
I likhet med Macbook Air bjuder den uppdaterade Macbook Pro inte på några nyheter designmässigt. Huvudfokus under presentationen låg på batteritiden, som tack vare M1-chipet har kunnat ökas till 17 timmar (websurf via wifi). Även andra förbättringar utlovas, som fem gånger snabbare grafik jämfört med föregående Macbook Pro-generation.
Den nya Arm-baserade datorn ersätter dock bara den föregående grundmodellen av Macbook Pro. 16-tumsversionen av Macbook Pro säljs fortfarande med Intel-processorer. Macbook Pro 13 tum med M1-chipet har 8 gigabyte i ram som standard, men minnet kan byggas ut till 16 gigabyte. Datorn har också två Thunderbolt-/USB 4-portar.
Nya Macbook Pro 13 tum har ett grundpris på 15 995 kronor (256 gigabytes ssd-lagring), och når butik 17 november.

# Mac Mini
Apples första stationära dator med ett Arm-chip är Mac Mini. Den nya systemkretsen ska bland annat göra att den nya maskinen är tre gånger så snabb som föregående modell. Även prestandan när det gäller maskininlärning har förbättrats.
Datorn har stöd för ram upp till 16 gigabyte, ssd-lagring upp till 2 terabyte och kan kopplas till två externa skärmar, samt en 6K-skärm om så önskas. Två Thunderbolt-portar med usb 4-stöd finns också.
Nya Mac Mini släpps också 17 november, och har ett grundpris på 8 495 kronor, vilket ger 256 gigabytes ssd-lagring.