Premiera företagen med bäst miljöteknik

2016-02-19 05:00  
Susanna Baltscheffsky är chefredaktör på Ny Teknik. Foto: David Magnusson

LEDARE. Utmaningen att minska utsläppen av koldioxid och andra växthusgaser är tveklöst en av de starkaste drivkrafterna för teknisk utveckling

Vid World Economic Forum i Davos presenterades en riskanalys där 750 experter och beslutsfattare rankade de risker som mest hotar stabiliteten i världen. Högst upp placerade de klimatförändringen, före massförstörelsevapen och vattenkris.

Många svenska företag ligger i framkant med klimatsmarta lösningar, och de förtjänar en konkurrensfördel för sina satsningar. Inte minst nu, när innehållet i det globala klimatavtalet som slöts i Paris ska gå från ord till handling. För Sveriges del ska utsläppen ha minskat med 85 procent till år 2045, föreslår Miljömålsberedningen.

Alla är överens om att en massiv teknikutveckling behövs för att klara klimatmålen. Efterfrågan på teknik som gör produktionen renare kommer rimligen att öka, i alla länder.

Det företag som enskilt släpper ut mest koldioxid i Sverige är SSAB. Genom att vässa processerna har företaget minskat sina utsläpp. Men för att stålindustrin framöver ska kunna fortsätta på det spåret krävs ett tekniksprång. Utmaningen är stor, både tekniskt och ekonomiskt. I sitt senaste reportage granskar Ny Tekniks reporter Linda Nohrstedt problemen. Och lösningarna, för de finns!

En hake är de mycket höga kostnaderna för att utveckla morgondagens masugn. Stålindustrin pressas av kinesiskt lågprisstål och en överproduktion på världsmarknaden. I Dagens Industri larmar företrädare för branschen om att EU:s förslag till nya regler för handeln med utsläppsrätter kan göra att företagen med renast teknik straffas. De dammar till och med av det gamla hotet om att kanske flytta från Sverige om miljökraven blir för hårda.

Men priset på utsläppsrätterna måste höjas för att det ska vara någon vits att fortsätta med EU:s utsläppshandel. Likväl måste det nya handelssystemet också tydligt premiera de företag som ligger i framkant med klimatsmart tillverkning. Att skynda på teknikutvecklingen är den mest effektiva vägen för att inte den globala uppvärmningen ska få alltför svårhanterliga konsekvenser.

Susanna Baltscheffsky

Mer om: Miljöteknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer