”Praktik lockar unga läsa till teknikjobben”

2015-10-01 05:20  

Fler praktikplatser på teknikföretagen är viktigast för att locka fler unga till ingenjörsyrket. Det menar hälften av Ny Tekniks läsare som svarat på Månadens fråga.

Vad kan attrahera flera unga att läsa till ingenjör? Frågan ställdes till prenumeranter av Ny Tekniks nyhetsbrev och till ett par hundratusen beslutsfattare, chefer och företagare via olika kanaler. Av dem svarade 3 063 personer.

De fick fem val: Fler praktikplatser på teknikföretagen, högre löner, bättre mångfaldsarbete på teknikföretagen, införa programmering på schemat i skolan och fler matematiklärare för att höja elevernas ämneskunskaper.

Ungefär hälften (50,3 procent) prioriterar fler praktikplatser. I andra hand vill de se fler mattelärare i skolorna, och i tredje hand att lära sig skriva kod i skolan. Därefter kommer högre löner och bättre mångfaldsarbete (båda ungefär 7 procent).

Alexandra Ridderstad, verksamhetsansvarig för satsningen Tekniksprånget, som förmedlar traineeplatser inom tekniksektorn till nybakade gymnasiestudenter, jublar över topplaceringen.

– Vi ser ju att de som söker till Tekniksprånget är nyfikna på dessa utbildningar, men hos 59 procent märker vi att det finns en osäkerhet kring om teknikutbildning är något för dem. Efter praktiken har de fått en tydligare målbild, säger hon.

Nu i höst har 467 ungdomar under 21 år fått praktikplatser på 120 orter i Sverige via Tekniksprånget. Det är det högsta antalet någon termin sedan satsningen drogs i gång som ett pilotprojekt 2012. Nya orter som Gränna, Anderstorp och Kinna har kommit till.

– Många av våra ungdomar får också insikten att det kan finnas jobb för dem på hemmaplan efter avslutade studier när de ser flera arbetsgivare som erbjuder praktik i deras region, noterar Alexandra Ridderstad.

De som svarat på undersökningen har också skrivit kommentarer kring hur fler unga ska lockas till teknikjobben.

”Tror att man behöver få ut ungdomarna för att se hur roligt det är.”

”Gör tekniken synlig, låt fler få utforska och experimentera med tekniken. Ingenjörsjobbet är för osynligt, alla kan inte bli kockar!”

”Tar arbetsgivarna ansvar för en kontinuerlig kompetensutveckling och lever upp till partsavtalen gällande löneutveckling så höjs chansen att fler lockas till ingenjörsyrket. Även viktigt att arbetsmiljön förbättras med avseende på stress/psykisk ohälsa.”

Tekniksprånget – betald praktik på företag

Tekniksprånget är ett av de mest ambitiösa initiativen för att få ungdomar att läsa naturvetenskap och teknik efter gymnasiet. Det drivs av IVA på uppdrag av Skolverket. Näringsliv och offentlig sektor ställer upp med praktikplatser. Gymnasister erbjuds en betald traineeplats innan de bestämt sig för att börja en civilingenjörsutbildning. Lönen uppgår till 13 500 kr i månaden.

Från början var ambitionen att det skulle finnas 2 600 praktikplatser ute på företagen per år, men så många har det inte blivit. Sedan sänktes ambitionen – till 1 500 praktikplatser. Men i våras blev det 286 platser, och nu till hösten 467 platser. Det är 46 fler än förra hösten.

Mer om: Praktik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer