Polisen utreder gruvolyckan

2010-05-19 10:32  

Två personer omkom när en hisskorg störtade ner i gruvschaktet i Malmbergsgruvan på tisdagen. Nu söker polisen, Arbetsmiljöverket, LKAB och entreprenören NCC svar på vad som hände.

-Vi vill få klarhet i hur olyckan kunde ske och om det finns något vi kan göra för att förebygga sådana olyckor i framtiden. Men nu vet vi inte vad som hände. Det finns inga vittnen till olyckan, säger NCC:s presschef Ulf Thorné.

Det var vid lunchtid på tisdagen dödsolyckan vid gruvarbetet inträffade. Två underentreprenörsfirmor som NCC anlitat höll på med besiktning av schakt på nya huvudnivån. Personkorgen de jobbade i hölls av en mobilkran. Men plötsligt lossnade korgen. De två männen, anställda av JUC Värmeteknik, omkom.

 Kranföraren chockades och fördes till sjukhus.

Per-Erik Lindvall, ansvarig i LKABs koncernledning för investeringsprojekt kallar det för en bedrövelsens dag.

- Jag är bedrövad att behöva konstatera att två personer idag mist livet vid NCCs anläggningsarbete för den nya huvudnivån i vår gruva i Malmberget. Tankarna går till de anhöriga, och jag vill uttrycka mitt och företagets djupa deltagande, säger Per-Erik Lindvall i ett uttalande och fortsätter:

- Säkerhetsarbetet i LKABs gruvor har hög prioritet, och vi kommer nu att nära följa vår entreprenör NCCs arbete för att klarlägga orsakerna till olyckan och de åtgärder som vidtas för att förhindra att en sådan här hemsk händelse kan inträffa igen.

NCC samlade i går personalen på plats. De som behövde fick samtalsstöd.

-Stämningen på plats är bedrövad. De har svårt att förstå vad som hänt, säger Ulf Thorné.

Fredrik Karlsson

Mer om: Gruvolycka

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer