Planerna stoppades i somras

2015-12-15 15:00  
Jamen varför stördes Daniels radiosändning, just i fredags dessutom? Kan du svara honom? Foto: Alamy

Planerna på en svensk nationell dab-övergång stoppades under sommaren. Efter att ha tagit del av remissinsatserna kring en statlig utredning valde kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) att inte gå vidare med förslaget om att gå över till dab.

I en debattartikel i SvD den 23 juni 2015 skrev hon att det finns flera fördelar med ett teknikskifte, men att en övergång nu är förenad med för många oklarheter.

En av de mest allvarliga invändningarna avsåg möjligheten att snabbt kommunicera Viktigt meddelande till allmänheten, VMA, som i dag förmedlas via fm-radion, inom totalförsvaret.

Alice Bah Kuhnke säger att regeringen framöver kommer att följa dab-övergången i Norge, där fm-nätet släcks 2017. Hon utesluter inte att en digitalisering av det svenska marknätet för radiosändningar kan komma att ske i framtiden.

Läs mer:

Läs mer: Den långa kampen om radiolyssnarna

Mer om: DAB

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer